<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Paus: oecumenisch gebed voorafgaand aan bisschoppensynode

Peter Doorakkers 17 januari 2023
image
Deelnemers aan de Taizé-gebedsdienst met paus Benedictus XVI, die op 30 december 2012 werd gehouden op het Sint-Pietersplein. Foto: CNS - Paul Haring

Aan de vooravond van de bisschoppensynode over synodaliteit van oktober wordt op het Sint-Pietersplein een oecumenische gebedswake gehouden met de broeders van de Franse Taizé-gemeenschap.

Dat maakte paus Franciscus zondag bij het angelusgebed bekend, meldt persbureau OSV. Hij moedigde katholieken bij die gelegenheid ook aan mee te doen aan de Week van gebed voor de christelijke eenheid, die woensdag begint.

De gebedsweek kreeg dit jaar als thema mee kreeg dit jaar als thema mee ‘Doe goed, zoek recht’, een citaat uit de profeet Jesaja (1,17).

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In Nederland wordt er overigens al sinds zondag gebeden in het kader van de week. Daarbij “klinkt de oproep om je te verzetten tegen onrecht en discriminatie in structuren binnen en buiten Kerken”, zei Madelon Grant in KN van afgelopen vrijdag.

Zij is coördinator van SKIN, de vertegenwoordiger van internationale en migrantenkerken in Nederland. SKIN is een van de partijen die de gebedsweek hier organiseert.

Gebed voor Oekraïne

Ook katholieke geloofsgemeenschappen nemen deel. In Maurik is de plaatselijke Suitbertusparochie betrokken bij een serie vespergebeden in verschillende kerken in de omgeving. Daarbij wordt onder meer gebeden voor vrede in Oekraïne – in Maurik worden Oekraïense vluchtelingen opgevangen en een aantal van hen kerkt in de parochie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“In de gebedsweek willen we daar aandacht aan besteden”, zegt parochiebestuurder Bert de Weerd. “We vinden het lastig dat de Russisch-orthodoxe Kerk een ander standpunt over de oorlog inneemt. We willen bidden dat leiders zich meer door Gods Geest laten leiden.”

Naar volle eenheid

In Rome zal de gebedsweek worden afgesloten met een oecumenische vesperviering in de basiliek van Sint-Paulus-buiten-de-Muren.

“Laten wij de Heer danken dat Hij zijn volk met trouw en geduld naar volle eenheid leidt, en laten wij de Heilige Geest vragen ons allen te verlichten en ons met zijn gaven te voeden”, zei Franciscus.

Synodale bekering

Hij voegde toe dat het pad naar eenheid en “het pad van de synodale bekering van de Kerk” met elkaar verbonden zijn.

https://www.kn.nl/donaties/

Om die reden wordt voorafgaand aan de ‘synodaliteitssynode’ op 30 september een oecumenische gebedswake op het Sint-Pietersplein gehouden. Daarmee “vertrouwen wij het werk” van de bisschoppensynode “aan God toe”.

Geen toeval

Voor jongeren vindt er een speciaal programma plaats in dat weekend, verzorgd door de Franse Taizé-gemeenschap.

Dat is geen toeval. De broedergemeenschap, gesticht door de Zwitserse protestant Roger Schutz, is al sinds haar begin oecumenisch en trekt jaarlijks duizenden jonge pelgrims uit allerlei christelijke Kerken en geloofsgemeenschappen. De huidige prior, de Duitse broeder Alois, is katholiek.

Goede banden tussen Taizé en Rome

De banden tussen het Vaticaan en de gemeenschap zijn al decennialang goed. Zo woonden vertegenwoordigers van Taizé als waarnemer het Tweede Vaticaans Concilie bij. Paus Johannes Paulus II bezocht de gemeenschap in 1986 en ontving frère Roger jaarlijks in audiëntie in Rome.

Franciscus nodigde “alle broeders en zusters van al de christelijke denominaties uit om deel te nemen aan deze bijeenkomst van het volk van God”.

In 2012 werd er ook een Taizé-gebedsdienst gehouden op het Sint-Pietersplein. Daarbij was paus Benedictus XVI aanwezig.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.