<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Paus: Synode is niet geheim, maar ook niet openbaar

Cindy Wooden - CNS 5 september 2023
image
Paus Franciscus in gesprek met journalisten aan boord van zijn vlucht terug naar Rome vanuit Ulaanbaatar, Mongolië, 4 september 2023. Foto: CNS - Lola Gomez

De bisschoppensynode is geen televisieshow of parlementair debat, en de discussies zullen niet toegankelijk zijn voor het publiek of voor de pers. Dat zei paus Franciscus tijdens zijn terugvlucht uit Mongolië tegen journalisten.

“We moeten het synodale klimaat beschermen”, antwoordde de paus op 4 september toen journalisten hem vroegen naar de toegang tot de discussies tijdens de bijeenkomst van de bisschoppensynode die van 4 tot 29 oktober in Rome plaatsvindt.

Religieuze uitwisseling

“Dit is geen televisieprogramma waar je over alles praat; nee, het is een religieus moment, een religieuze uitwisseling”, zei hij tegen verslaggevers die met hem terugvlogen van Mongolië naar Rome.

“Zonder geest van gebed is er geen synodaliteit, het is gewoon politiek, parlementarisme”

Het synodeproces begon in oktober 2021 met een opeenvolging van luistersessies op lokaal, diocesaan, nationaal en continentaal niveau, gericht op het creëren van een meer ‘synodale Kerk’, waar iedereen zich welkom voelt, gewaardeerd en geroepen om bij te dragen en het evangelie te delen.

Alleen samenvatting

Nadat zoveel katholieken over de hele wereld hun tijd en gebeden aan het proces hadden gewijd, was een eerste idee om de algemene discussies vanuit de synodezaal te livestreamen of op zijn minst verslaggevers enige toegang te verlenen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Paus Franciscus maakte in het vliegtuig duidelijk dat dit niet zou gebeuren. Wel zal er een officiële samenvatting van de discussies van de dag worden gemaakt, zonder te zeggen wie wat heeft gezegd. Dit verslag zal worden gemaakt door de communicatiecommissie van de synode, onder leiding van Paolo Ruffini, prefect van het Vaticaanse Dicasterie voor Communicatie.

Stilte en gebed

Paus Franciscus vertelde verslaggevers dat elk lid van de synode – inclusief voor de eerste keer ook vrouwen en leken – drie of vier minuten de tijd krijgt om de vergadering toe te spreken. Elke toespraak zal worden gevolgd door drie of vier minuten stilte “voor gebed”.

“Zonder deze geest van gebed is er geen synodaliteit, het is gewoon politiek, parlementarisme”, zei de paus.

Vrijuit spreken

Volgens Franciscus is deze werkwijze ook nodig om ruimte te scheppen voor mensen om vrijuit te spreken, zonder te hoeven vrezen voor de reacties.

“De commissie zal zeer respectvol omgaan met de toespraken van elke persoon en zal proberen niet te roddelen, maar dingen te vertellen over hoe de synode verloopt die constructief zijn voor de kerk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.