<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Turkije verandert opnieuw historische kerk in moskee

Catholic News Agency 26 augustus 2020
image
De apsis van de historische Chorakerk. Foto: CCBY Dosseman

Opnieuw heeft de Turkse president Tayyip Erdogan besloten om van een historische kerk een moskee te maken. De Chorakerk in Istanboel zal net als de Hagia Sophia van een neutraal museum veranderen in een islamitisch gebedshuis.

Het UNESCO-werelderfgoed, oorspronkelijk de Kerk van de Heilige Verlosser, stamt uit de vierde eeuw. Het was onderdeel van een kloostercomplex in de buurt van de stadsmuur van Constantinopel.

Veertiende-eeuwse fresco’s

De kerk bevat veertiende-eeuwse Byzantijnse mozaïeken en fresco’s. Na de verovering van Constantinopel door de Ottomanen werd het gebouw al eens moskee. De Turkse seculiere overheid veranderde het gebouw in 1945 in een museum.

Dikke laag pleisterwerk

Bij de verandering naar een museum werden de mozaïeken en fresco’s van onder een dikke laag islamitisch pleisterwerk vandaan gehaald. De angst heerst dat deze opnieuw zullen verdwijnen, nu de Turkse Raad van State de beslissing uit 1945 onwettig heeft verklaard.

Decreet

Afgelopen vrijdag kondigde Erdogan per decreet aan de status van de kerk te veranderen.

https://www.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.