fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Venlose Martinuskerk tot basiliek verheven

Peter Doorakkers 27 december 2018
image
Foto: bisdom-roermond.nl

Paus Franciscus heeft de Venlose Sint-Martinuskerk tot basiliek verheven. Dat maakte de deken van Venlo, Jos Spee, bekend tijdens de kerstnachtmis. De Martinus is de zevende basiliek in het bisdom Roermond en de 27e in Nederland.

De onlangs gewijde nieuwe bisschop van Roermond, mgr. Harrie Smeets, zal de titel officieel afkondigen tijdens een werkbezoek dat hij begin 2019 aan het dekenaat Venlo brengt, meldt het bisdom Roermond.

Synode van Venlo

De Martinuskerk krijgt de eretitel volgens het bisdom onder meer vanwege haar dan duizendjarige geschiedenis. Hoewel de bouw van de huidige gotische kerk in 1410 begon, stond op de plek van de Martinus voor het jaar 1000 al een houten kerk die later werd vervangen door een romaanse.

Ook kent de Martinuskerk een eeuwenoude traditie van broederschappen en is ze een pastoraal centrum voor de regio. De bedevaarttraditie van Onze-Lieve-Vrouw van Genooi is aan de parochie verbonden en Kevelaer, niet ver van Venlo in Duitsland, werd in de zeventiende eeuw in de Martinuskerk als bedevaartsoord erkend tijdens de Synode van Venlo.

Herkenbaar aan parasol en klokje

Basilieken zijn in het interieur herkenbaar aan het zogeheten conopeum, een half uitgeklapte geelrode parasol, en het tintinnabulum, een klokje op een standaard. Ook hebben basilieken een eigen wapenschild.

De Sint-Martinuskerk is verheven tot basilica minor, de titel die vrijwel alle basilieken ter wereld dragen. De vier zogeheten basilica maior zijn de Sint-Pieter, de Sint-Jan van Lateranen, de Santa Maria Maggiore en de Sint-Paulus-buiten-de-Muren, die alle vier in Rome staan.

In 2017 verhief paus Franciscus de Sint-Franciscuskerk in het Friese Bolsward tot basiliek, de eerste in het bisdom Groningen-Leeuwarden. In 2014 werd de Sint-Calixtuskerk in Groenlo, in het aartsbisdom Utrecht, tot basiliek verheven en in 2012 de Amsterdamse Sint-Nicolaaskerk, in het bisdom Haarlem-Amsterdam.

De zes andere basilieken van het bisdom Roermond bevinden zich in Sittard (Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart), Sint-Odiliënberg (HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus), Meerssen (H. Sacrament), Susteren (H. Amelberga) en Maastricht (Sint-Servaasbasiliek en Onze-Lieve-Vrouwebasiliek).