<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Burkina Faso: vier katholieken vermoord

KN Redactie 15 mei 2019
image
Priester Siméon Yampa is een van de zes katholieken die zondag omkwamen bij de aanslag op een kerk in Burkina Faso. Maandag werden in het Afrikaanse land opnieuw vier katholieken vermoord. Agenzia Fides - www.fides.org

In Burkina Faso zijn maandag vier katholieken vermoord die na een processie een Mariabeeld terugbrachten naar hun kerk.

De Vaticaanse missiepersdienst Fides meldt dat de vier deel uitmaakten van een groep katholieken uit het dorp Singa. Zij hadden meegelopen in een processie die van Singa naar Kayon was getrokken, een dorp dat tien kilometer verderop ligt.

Vier moorden

Op de terugweg naar Singa werd de groep tegengehouden door gewapende mannen. Die lieten de minderjarigen uit de groep vrij, maar vermoordden de vier. Het beeld dat zij bij zich hadden, werd verwoest.

In dezelfde noordelijke regio van het land vielen gewapende mannen een dag eerder al een kerk in de plaats Dabo aan. Tijdens de zondagsmis vermoordden ze vijf kerkgangers en de priester.

Uitvaart slachtoffers aanslag zondag

De zes slachtoffers van die aanslag werden maandag begraven. Bij hun uitvaart waren volgens Fides niet alleen katholieken, maar ook protestanten, moslims en vertegenwoordigers van traditionele religies aanwezig.

De voorzitter van de bisschoppenconferentie van Burkina Faso en Niger, aartsbisschop Séraphin François Rouamba, riep bij die gelegenheid op tot vrede en vreedzaam samenleven.

Parochie in Niger aangevallen

Overigens werd niet ver van de grens met Burkina Faso maandag een parochie in Niger aangevallen. Daarbij raakte de parochiepriester volgens Fides gewond.

Een anonieme bron vertelde de nieuwsdienst dat er al lang geruchten waren over “mogelijke aanvallen op de parochie en priesters in het bijzonder”.

‘Nieuwe fase van terreur’

Volgens de bron verslechtert de veiligheidssituatie in het grensgebied met Burkina Faso en lijkt het Nigerese leger niet goed voorbereid “op deze nieuwe fase van terreur in de Sahel”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.