fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vier Nigeriaanse seminaristen gekidnapt; bisschop bekritiseert overheid

KN Redactie 21 januari 2020
image
Archiefbeeld: een evangelische kerk in Kaduna na een aanslag in 2012 Foto: CNS Photo - Stringer via Reuters

In het Nigeriaanse aartsbisdom Kaduna zijn vier priesterstudenten ontvoerd. Hun bisschop maakt zich zorgen over hun lot en over de veiligheidssituatie in het noorden van Nigeria in het algemeen.

Aartsbisschop Matthew Man-oso Ndagoso bekritiseerde na de ontvoering de Nigeriaanse overheid. Volgens hem zou geen enkel ander land “dit soort onveiligheid tolereren zonder oproepen voor massale protesten. Ons land is zeker in staat van beleg”.

“Mensen kunnen niet langer met twee ogen dicht slapen”, voegde hij toe, “en toch hebben onze leiders de moed te zeggen dat er veiligheid is in het land.”

In verleden al aanslagen

Op dit moment is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de ontvoering van de priesterstudenten en wat hun lot is.

Het aartsbisdom Kaduna ligt in het noorden van Nigeria. De christenen daar hebben in het verleden al veel te lijden gehad onder aanslagen door terreurgroep Boko Haram en door Fulani-herders.

Hulporganisatie Open Doors meldde onlangs nog dat de christenvervolging in 2019 het snelst toenam in Afrika.

‘Verantwoordelijken aanslagen worden niet berecht’

In een interview met Katholiek Nieuwsblad zei Ndagoso vorig jaar al dat er sprake was van rechteloosheid in de regio.

“In onze regio, waar de sharia-wetgeving geldt, worden minderheden zwaar gediscrimineerd. Ik denk dat ook die religieuze discriminatie ervoor zorgt dat de verantwoordelijken van ontvoeringen en slachtpartijen niet worden berecht.”

‘De mensen schikken zich gewoon in hun lot’

Tegen Fides zegt de aartsbisschop nu dat de Nigerianen zich hebben neergelegd bij de groeiende onveiligheid in hun land. “Ik denk dat het erop lijkt dat mensen de veiligheidssituatie hebben opgegeven omdat er niets is dat ze kunnen doen, ze schikken zich gewoon in hun lot.”

Hij vroeg zich af hoe het kan dat ondanks moderne technologie de veiligheid in de regio Kaduna niet hersteld kan worden.

Derde ontvoering in aartsbisdom Kaduna

De vier seminaristen werden in de avond van 8 januari ontvoerd uit het Goede Herder-seminarie in de plaats Kakau. Het was volgens de aartsbisschop de derde keer dat er in zijn bisdom mensen ontvoerd werden.

“Ik kan ’s nachts niet slapen als ik aan de omstandigheden denk die de vier studenten nu ervaren”, vervolgde hij.

‘Wij blijven bidden tot ze worden vrijgelaten’

De veiligheidsmaatregelen in de priesteropleiding zijn aangescherpt, “en wij blijven bidden voor de ontvoerde seminaristen totdat zij worden vrijgelaten. Wij blijven hopen dat God zal onthullen wie er achter de onveiligheid in dit land zitten”.

Bron: fides.org