fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Centraal-Afrikaanse bisschoppen kondigen dag van gebed aan

KN Redactie 27 november 2018
image
(Foto: CNS photo/Baz Ratner, Reuters)

De Centraal-Afrikaanse bisschoppenconferentie heeft een dag van rouw en gebed aangekondigd om alle slachtoffers te herdenken.

De bisschoppen vragen zowel gelovigen als “mannen en vrouwen van goede wil” om op de nationale feestdag 1 november geen feest te vieren, als teken van rouw. De datum markeert het 60-jarig onafhankelijkheidsjubileum van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR).

Dag van weeklacht en gebed

Ook zal op zondag 2 december in alle bisdommen een “dag van weeklacht en gebed” worden gehouden, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers. De collecte op deze zondag is bestemd voor de overlevenden en nabestaanden die getroffen werden door geweld.

Persconferentie

Het initiatief werd maandag tijdens een persconferentie in het aartsbisdom Bangui bekend gemaakt. Politieke en administratieve autoriteiten, het diplomatieke korps en vertegenwoordigers van nationale en internationale hulporganisaties waren daarbij aanwezig.

Onacceptabele misdaden

De persconferentie was volgens de bisschoppen ook bedoeld om “een licht te laten schijnen over de onacceptabele, hatelijke misdaden die gepleegd zijn tegen de burgerbevolking”. De voorzitter van de bisschoppen in de CAR, kardinaal Dieudonné Nzapalainga, riep alle instanties op om een einde te maken aan het geweld in het land.

Recente aanval

Op 15 november vielen gewapende rebellen de Heilig Hart-kathedraal van Alindao en het nabijgelegen vluchtelingenkamp aan. De moord op 48 onschuldige burgers is de zoveelste slachting in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Rebellengroepen bestrijden elkaar sinds 2013 in een burgeroorlog die het land in tweeën scheurt.