<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus aanvaardt ontslag Wit-Russische aartsbisschop

Catholic News Agency 4 januari 2021
image
Aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz staat de pers te woord voor de kathedraal in Minsk op 24 december, vlak na zijn terugkeer in Wit-Rusland. Foto: CNS photo - Stringer, Reuters

Aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz van Minsk heeft afgelopen zondag op zijn 75e verjaardag zijn ontslag aan paus Franciscus aangeboden. Hij keerde minder dan twee weken geleden terug in Wit-Rusland na een ballingschap van vier maanden.

In een verklaring van 3 januari schreef het persbureau van de Heilige Stoel dat de paus het ontslag van de aartsbisschop heeft aanvaard. Het kerkelijk recht schrijft voor dat een bisschop wanneer hij 75 wordt zijn ontslag aanbiedt aan de paus.

Het Vaticaan noemde nog geen opvolger, maar benoemde de 75-jarige bisschop Kazimierz Wielikosielec, de huidige hulpbisschop van Pinsk (een stad zuidwestelijk van Minsk), tot apostolisch administrator (waarnemend bestuurder).

Terug in vaderland

Kondrusiewicz keerde op 24 december terug naar Wit-Rusland. Hij mocht bijna vier maanden zijn geboorteland niet in, nadat hij zich had uitgesproken ter verdediging van demonstranten die de presidentsverkiezing betwistten.

“Vrijheid is niet alleen een geschenk, maar ook een verantwoordelijkheid ”
- Aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz

Op verzoek van de paus hebben de Wit-Russische autoriteiten de aartsbisschop toegestaan Kerstmis te vieren in zijn vaderland. Aartsbisschop Kondrusiewicz zei dat toen hij eindelijk de grens mocht oversteken en op 24 december naar Wit-Rusland mocht terugkeren, hij neerknielde, bad en de grond kuste.

Kerstpreek

“De uitdagingen van de coronapandemie en de sociaal-politieke crisis roepen ons op om terug te keren naar ware religiositeit, wat laat zien dat we gemaakt zijn voor iets meer dan alleen zorgdragen voor aardse zaken en genoegens”, zei aartsbisschop Kondrusiewicz op 24 december.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De deuren van de voormalige Sovjet-Unie, waar militant atheïsme drie generaties lang de overhand had, zijn opengegaan voor Christus. We hebben vrijheid, inclusief religie. Helaas vergaten we al snel dat vrijheid niet alleen een geschenk is, maar ook een verantwoordelijkheid ”, zei hij in een preek volgens de website van de katholieke Kerk in Wit-Rusland.

Kerken heropend

De aartsbisschop was sinds 2007 aartsbisschop-metropoliet van Minsk en sinds 2015 voorzitter van de Wit-Russische bisschoppenconferentie.

Hij werd op 20 oktober 1989 in de Sint-Pietersbasiliek in Rome door paus Johannes Paulus II tot bisschop gewijd. Als bisschop stichtte Kondrusiewicz het Grodno Higher Theological Seminary en heropende ongeveer honderd kerken die gesloten waren tijdens de communistische vervolging.

‘Tijd van zegen’

In zijn preek op 1 januari riep aartsbisschop Kondrusiewicz de katholieken in Wit-Rusland op om het komende jaar aan God toe te vertrouwen “zodat het een tijd kan zijn van een succesvolle oplossing van sociaal-politieke en epidemiologische crises en een tijd van zegen die veel geestelijke vruchten zal brengen voor ons en onze samenleving.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.