<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus kiest eenzaamheid als thema voor Werelddag voor Grootouders en Ouderen

Luuk van den Einden 16 februari 2024
image
Paus Franciscus met de honderdjarige Lucilla Macelli bij de vorige Werelddag voor Grootouders en Ouderen. Foto: CNS - Vatican Media

Eenzaamheid onder ouderen is wereldwijd een veelvoorkomend probleem. Om daar de aandacht op te vestigen, heeft de paus eenzaamheid gekozen als thema voor de aankomende Werelddag voor Grootouders en Ouderen in juli.

Het precieze thema luidt: “Wijs mij niet af op mijn oude dag”, een regel uit Psalm 71. De Werelddag voor Grootouders en Ouderen wordt sinds 2021 ieder jaar gevierd op de zondag het dichtst bij de feestdag van de heilige Joachim en Anna, de grootouders van Jezus. Dit jaar valt de Werelddag op 28 juli.

‘Slachtoffer van wegwerpcultuur’

Volgens een persbericht van het Vaticaan is de keuze voor het thema “bedoeld om de aandacht te vestigen op het feit dat eenzaamheid helaas het bittere lot is van veel ouderen, die zo vaak het slachtoffer zijn van de wegwerpcultuur”. Dat meldt OSV News.

Aangezien de Kerk zich voorbereidt op het Heilig Jaar 2025, heeft paus Franciscus katholieken gevraagd om zich te concentreren op gebed. Daarom heeft hij als thema voor het gebed van een oudere uit de Psalmen gekozen, aldus het Vaticaan.

“Door de charismatische gaven van grootouders en ouderen te koesteren, en de bijdrage die zij leveren aan het leven van de Kerk te gedenken, wil de Werelddag de inspanningen van elke kerkelijke gemeenschap ondersteunen om banden te smeden tussen de generaties en eenzaamheid te bestrijden.”

‘Cultuur van ontmoeting bevorderen’

Kardinaal Kevin Farrell, prefect van het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, vindt dat het thema eraan herinnert “dat eenzaamheid helaas een veelvoorkomende realiteit is, die veel ouderen treft. Vaak zijn zij slachtoffers van de wegwerpcultuur en worden ze beschouwd als een last voor de samenleving”.

Gezinnen en parochies, zegt hij, “zijn geroepen om voorop te lopen in het bevorderen van een cultuur van ontmoeting, om ruimtes te creëren om te delen, te luisteren, steun en genegenheid te bieden. Zo wordt de liefde van het Evangelie concreet”.

Uitnodiging

Eenzaamheid is – helaas – een onvermijdelijke menselijke gewaarwording, legt kardinaal Farrell uit. Tegelijkertijd schuilt volgens hem in eenzaamheid ook de uitnodiging om troost te zoeken bij God.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Onze gemeenschappen, met hun tederheid en liefdevolle aandacht die de meest kwetsbare leden niet vergeet, zijn geroepen om de liefde van God te manifesteren, die nooit iemand in de steek laat”, aldus de kardinaal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.