<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus vraagt om ‘jaar van gebed’ voor eenheid en vrede

Luuk van den Einden 22 januari 2024
image
Paus Franciscus riep afgelopen zondag op tot een 'jaar van gebed' als voorbereiding op het Heilig Jaar 2025. Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus vraagt alle gelovigen om van 2024 een jaar van gebed te maken. In aanloop naar het Heilig Jaar roept hij katholieken op om te bidden voor eenheid onder christenen en vrede in de wereld.

De paus deed die oproep in zijn toespraak na het angelusgebed op het Sint-Pietersplein gisteren. Hij vroeg de aanwezige gelovigen – en daarbij ook alle katholieken wereldwijd – om in aanloop naar het Heilig Jaar 2025 “het gebed te intensiveren, zodat we die genadevolle gebeurtenis goed kunnen beleven en we de kracht van Gods hoop kunnen ervaren”.

‘Gebed herontdekken’

In 2025 zal de Kerk een Heilig Jaar vieren, dat officieel van start gaat wanneer de paus op Kerstavond 2024 de Heilige Deur van de Sint-Pietersbasiliek opent. Een jaar lang zal Gods genade extra belicht worden. In Rome verwacht men een toestroom van miljoenen pelgrims.

Volgens paus Franciscus draait het voorbereidende jaar van gebed om “het opnieuw ontdekken van de waarde en de noodzaak van het gebed, om gebed in je persoonlijke leven en dat van de Kerk, en om gebed in de wereld”.

Eenheid

Het Dicasterie voor de Evangelisatie zal materiaal beschikbaar stellen dat bisdommen, parochies en gelovigen kan helpen om invulling te geven aan het gebedsjaar.

Wat is een Heilig Jaar?

Een Heilig Jaar is een tijd van pelgrimage, gebed, berouw en daden van barmhartigheid. Het gebruik is gebaseerd op de oudtestamentische traditie van het jubeljaar, een periode van vergeving en vernieuwing. Sinds 1470 wordt een Heilig Jaar om de kwarteeuw gevierd.

In jaren met een bijzondere betekenis kan daarvan worden afgeweken. In 2015 en 2016 gold een buitengewoon Jaar van Barmhartigheid. Paus Franciscus had dat uitgeroepen omdat hij de noodzaak inzag om Gods barmhartigheid te benadrukken en katholieken aan te moedigen terug te keren naar het sacrament van Verzoening.

De paus nodigt christenen met name uit om te bidden voor christelijke eenheid – een oproep die nog eens versterkt werd door het feit dat afgelopen zondag de wereldwijde Week van gebed voor eenheid onder christenen begonnen is.

‘Biddend werken aan vrede’

Ook vroeg paus Franciscus katholieken om te bidden voor diverse brandhaarden in de wereld, waaronder Oekraïne, Israël en Palestina en het momenteel onrustige Ecuador.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het zijn tenslotte de zwaksten die het meest lijden onder de afwezigheid van vrede, aldus de paus. “Ik denk daarbij aan de kleintjes: de vele kinderen die gewond raken of sterven, de kinderen die geen genegenheid krijgen, degenen die niet van een toekomst mogen dromen. Laten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en al biddend werken aan vrede voor hen”, zo besloot de paus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.