<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Zorgen over Vaticaanse ‘China-deal’

KN Redactie 27 september 2018
image
Chinese gelovigen proberen de verwoesting van hun kerk te verhinderen (Foto: AsiaNews)

De internationale hulporganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) maakt zich grote zorgen over de onlangs gesloten deal tussen China en het Vaticaan.

Benedict Rogers, teamleider voor oost-Azië, zegt “zeer bezorgd” te zijn over “de timing van deze voorlopige overeenkomst tussen de Chinese overheid en het Vaticaan. Hoewel wij sommige van de motieven achter de Vaticaanse inspanningen voor een akkoord begrijpen, zijn er aanzienlijke zorgen over de implicaties ervan voor de vrijheid van godsdienst en geweten in China. Als een dergelijk akkoord echt betekenis wil hebben, dan moet vrijheid van godsdienst of geweten centraal staan”, aldus Rogers.

‘Laat de gevangenen vrij’

CSW herhaalt de oproep aan de Chinese autoriteiten “om vrijlating van alle katholieken in China die in enige vorm van gevangenschap verkeren en van alle anderen die gevangen zijn in verband met hun vreedzame religieuze activiteiten.”

Absolute greep

Afgelopen weekend werd bekend dat het Vaticaan na jarenlange moeizame onderhandelingen een voorlopig akkoord heeft gesloten met de Chinese autoriteiten. Die willen absolute greep hebben op iedere vorm van religie in het land. Het beleid is erop gericht iedere godsdienst ten dienste te stellen van en ondergeschikt te maken aan de communistische partij.

Bisschopsbenoemingen

Het voorlopige akkoord, waarvan de details niet bekend zijn gemaakt, voorziet in een regeling van de bisschopsbenoemingen en erkenning door Rome van de Chinees Patriottische Vereniging. Het is onduidelijk wat nu de positie van de ondergrondse Kerk is. Volgens de vele critici van het akkoord wordt die uitgeleverd aan het regime die eerder dit jaar een verbod invoerde op de godsdienstige vorming van minderjarigen.

Paus Franciscus heeft zich eerder deze week in een speciale boodschap tot de Chinese katholieken gewend.
Het akkoord komt op een moment dat de Chinese overheid een massieve vervolging heeft ingezet van iedere vorm van godsdienst. Talloze geestelijken, onder wie katholieke priesters, zijn opgepakt.

Verdeeld

Hoewel sommigen het akkoord verwelkomen, dat volgens hen een einde maakt aan de 70 jaar durende impasse tussen China en het Vaticaan, zijn katholieken erg verdeeld. Critici wijzen erop dat het regime zich zelden iets aantrekt van afspraken. Ook wordt gevreesd dat het Vaticaan met het akkoord lijkt in te stemmen met het keiharde vervolgingsbeleid dat tegen gelovigen is ingezet, inclusief katholieken.
De officiële partijlijn van ‘sinificatie’ van religies, dat deze van alle ‘vreemde buitenlandse smetten’ vrij moet maken en onderwerpt aan de communistische ideologie, lijkt door de Vaticaanse woordvoerders steevast als ‘inculturatie’ te worden geïnterpreteerd.

Strenge godsdienstwetten

In verschillende provincies zijn kerken verwoest of ontdaan van kruisen. In plaats daarvan zijn banieren met communistische slogans of portretten van leider Xi Jinping opgehangen.
Sinds de nieuwe strengere godsdienstwetten begin dit jaar zijn ingevoerd zijn alleen al in de provincie Henan zijn voor zover bekend minstens twintig kerken verwoest en zijn honderden mensen opgepakt.
De vervolging geldt ook moslims, boeddhisten en de Falun Gongbeweging. (KN)

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.