<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Becciu: ‘Paus zei vertrouwen in financieel toezichthouder zelf op’

Junno Arocho Esteves - CNS 20 mei 2022
image
Kardinaal Becciu tijdens een persconferentie in 2020 Foto: CNS - Junno Arocho Esteves

Tijdens een verhoor van in totaal 15 uur verspreid over twee dagen, betoogde kardinaal Angelo Becciu dat hij bij alle transacties en financiële besluiten in zijn tijd bij het Vaticaanse Staatssecretariaat, enkel “het welzijn van de Heilige Stoel” voor ogen had.

In reactie op vragen over honderden documenten zei hij echter woensdag vaak ook dat hij het niet wist of zich de details niet kon herinneren.

Kardinaal Becciu wordt beschuldigd van verduistering van geld, misbruik van zijn positie en het manipuleren van getuigen. In de derde keer dat hij voor het hekje stond, zei hij tegen de rechters van het Vaticaans Strafhof dat het terugtreden in 2017 van Libero Milone, de toenmalige auditor-generaal van het Vaticaan, tot stand kwam op instigatie van paus Franciscus.

‘Zonder mijn medewerking’

Tijdens de vorige zitting op 5 mei wilde hij daarover geen vragen beantwoorden “uit liefde voor de Heilige Vader”, zei Becciu. Sindsdien heeft hij naar eigen zeggen toestemming van de paus gekregen om vrijuit te spreken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik droeg geen verantwoordelijkheid voor Milones ontslag. De opdracht werd zonder mijn medewerking door de paus gegeven. Hij vroeg me Milone op te roepen en hem te informeren dat hij niet langer zijn vertrouwen genoot.”

Ontslag Milone

In juni 2015 had de paus Milone voor vijf jaar benoemd tot eerste onafhankelijke financieel toezichthouder van het Vaticaan. Het werd gezien als een sleutelpositie in Franciscus’ pogingen de Vaticaanse financiën te hervormen.

In 2017 maakte het Vaticaan zonder toelichting bekend dat Milone zijn ontslag had ingediend, en dat de paus het had aanvaard. Milone zou later zeggen dat hij gedwongen was ontslag te nemen nadat tegenstanders van de financiële hervormingen van de paus een campagne tegen hem hadden gevoerd.

Bedrijf ingehuurd

Milone zei een bedrijf te hebben ingehuurd om zijn computer te checken. Daarbij zou ontdekt zijn dat zijn pc was gehackt, en dat er spyware was geïnstalleerd op die van zijn secretaris.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het Vaticaan daarentegen stelde dat Milone “illegaal” een bedrijf had ingehuurd om “de privélevens van medewerkers van de Heilige Stoel” te onderzoeken. Dat, zei het, was strafbaar en ondermijnde het vertrouwen in Milone.

Sarcastische opmerking

Kardinaal Becciu werd woensdag en donderdag verhoord door assistent-aanklager Alessandro Diddi. Er ontstond spanning toen deze een sarcastische opmerking maakte over het gebrek aan herinneringen van de kardinaal. De voorzitter van het Hof schorste de zitting en berispte Diddi, die daarop zijn excuses aanbood.

Becciu werd ook gevraagd naar zijn contact met Cecilia Marogna. Becciu zou de analiste hebben ingehuurd. Zij staat ook terecht, op beschuldiging geld verduisterd te hebben via een stichting die zij in Slovenië bestuurde.

Dure schoenen

Volgens een tv-programma was dat geld uit het Vaticaan afkomstig en bedoeld om een door jihadisten ontvoerde religieuze vrij te krijgen. Het zou in plaats daarvan aan dure kleding en schoenen zijn besteed.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Becciu bleef ook na de uitzending met haar in contact: “Ze ontkende alles. Ik was ervan overtuigd dat ze de waarheid sprak. Ik bleef van haar horen omdat ze me moest bijpraten over de onderhandelingen” met de jihadisten.

‘Vernedering’

Becciu kwam donderdag overigens terug op het verloop van de woensdag. Er zou sprake zijn geweest van een “vernedering” tijdens de ondervraging en sommige van de vragen “schonden mijn priesterlijke waardigheid en persoonlijke eerlijkheid”.

Diddi’s sarcastische opmerking zou irrelevant zijn in het licht van de beschuldigingen en “schond mijn waardigheid als kardinaal en daardoor de hele Kerk”. Desalniettemin kreeg hij door de aanklager opnieuw documenten voorgeschoteld, waarop hij bleef antwoorden het niet te weten of zich geen details te herinneren.

‘Verhelderingen en correcties’

Overigens wees het Hof een verzoek van Marogna’s advocaat af om een verklaring te mogen voorlezen: de zitting diende alleen voor vragen aan kardinaal Becciu.

Tegen journalisten zei de advocaat “enkele verhelderingen en correcties” te hebben willen aanbrengen op Becciu’s getuigenis over hoe hij Marogna leerde kennen en haar rol in de vrijlating van de ontvoerde zuster.

https://www.kn.nl/donaties/

Vandaag verschijnt Fabrizio Tirabassi voor het hekje. Hij werkte voor het Staatssecretariaat en wordt beschuldigd van corruptie, afpersing, verduistering, fraude en misbruik van zijn positie. Een overzicht van de in totaal tien aangeklaagden:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.