<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Bezoek aan Mongolië voert paus Franciscus naar de katholieke periferie én een politieke hotspot

Luuk van den Einden 7 juli 2023
image
Mongoolse katholieken vieren de Mis met Giorgio Marengo, de huidige bisschop van de hoofdstad Ulaanbaatar. Paus Franciscus zal op zijn bezoek aan het land eind deze zomer een kleine maar "hoopvolle" katholieke gemeenschap treffen. Foto: CNS - courtesy AfMC Torino

Mongolië telt slechts 1300 katholieken, maar is als buurland van China en Rusland strategisch belangrijk voor het Vaticaan. Het programma van paus Franciscus’ aanstaande bezoek aan het land weerspiegelt dat: de aandacht van de paus zal worden verdeeld tussen politici en plaatselijke katholieken.

Gisteren maakte het Vaticaan het reisprogramma bekend van het bezoek dat paus Franciscus van 31 augustus tot en met 4 september aan Mongolië zal afleggen. Die reis vindt plaats onder het motto ‘Samen hopen’, wat volgens het persbureau van het Vaticaan “de dubbele betekenis van deze reis onderstreept: dat van een staatsbezoek en een herderlijk bezoek”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De nadruk van het bezoek zal liggen op ontmoetingen met leiders van de regering en ontmoetingen met plaatselijke katholieken. Tijdens de reis zal onder meer een oecumenische en interreligieuze bijeenkomst plaatsvinden, evenals een grootschalige Mis en de inwijding van een liefdadigheidsinstelling.

Strategisch belang

Mongolië ligt ingesloten tussen Rusland en China. Als voormalig communistisch land onderhoudt het nauwe culturele, politieke en militaire banden met Rusland en is China de grootste economische partner van het land.

De reis van de paus zal daarom van strategisch belang zijn voor het Vaticaan. Mede vanwege de herhaaldelijke schendingen van het China-akkoord (een overeenkomst tussen China en het Vaticaan over inspraak in bisschopsbenoemingen) is de relatie van de Heilige Stoel met China gespannen. Ook het feit dat China en het Vaticaan beide op hun eigen manieren hebben geprobeerd te bemiddelen in de Russische oorlog tegen Oekraïne is hierbij relevant.

‘Klein deeltje van Gods volk’

Mongolië is een groot maar dunbevolkt land met ruim drie miljoen inwoners. Slechts 1300 daarvan zijn katholiek. Paus Franciscus zal onder anderen met priesters, missionarissen en pastoraal werkers spreken in de kathedraal van de hoofdstad Ulaanbaatar.

“De aanwezigheid van de Heilige Vader is voor dit kleine deeltje van Gods volk een teken van hoop en bemoediging”, aldus het Vaticaanse persbureau. “Tegelijkertijd kan de kleine, marginale Kerk in Mongolië een hoopvol teken zijn voor de wereldkerk.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hoogstwaarschijnlijk ontmoet de paus ook bisschop Giorgio Marengo, de apostolische prefect van Ulaanbaatar. In augustus 2022 maakte paus Franciscus Marengo kardinaal, waarmee de geboren Italiaan de eerste in Mongolië gevestigde kardinaal is. Kardinaal Marengo heeft sinds 2003 in Mongolië gediend en is met zijn 49 jaar het jongste lid van het College van Kardinalen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.