<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Bezwaartermijn voor uit orde weggestuurde religieuzen verlengd tot dertig dagen

Luuk van den Einden 3 april 2023
image
Religieuzen die wegens een vermeende misstap uit hun congregatie worden gezet, krijgen voortaan dertig dagen de tijd om tegen die beslissing in beroep te gaan. Foto: CNS - James Ramos, Texas Catholic Herald

Paus Franciscus heeft de periode waarin een religieuze bezwaar mag maken tegen uitzetting uit zijn of haar orde verlengd. De maatregel is bedoeld om de “rechten van personen” beter te waarborgen.

Gewijde personen die uit een orde of congregatie zijn gezet, krijgen voortaan dertig dagen de tijd om in beroep te gaan tegen die beslissing, heeft paus Franciscus besloten. Ook hoeven ze een herroeping van dat besluit niet meer schriftelijk aan te vragen bij degene die daarvoor verantwoordelijk is.

Motu proprio

De paus heeft de wijziging openbaar gemaakt in een vandaag gepubliceerd motu proprio (een brief waarin een paus een beleidswijziging aankondigt), meldt Vatican News. De nieuwe regel wordt op 7 mei van kracht.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De wijziging is bedoeld om de bescherming van de rechten van weggestuurde religieuzen te verbeteren. Uitzetting uit een orde betekent namelijk dat ook hun kerkjuridische status verandert.

‘Meer ruimte’

Voorheen gold een termijn van tien dagen in de Latijnse Kerk en vijftien dagen in de Oosterse katholieke Kerken. Volgens paus Franciscus zijn die limieten “niet te rijmen met de bescherming van de rechten van een persoon.”

In plaats daarvan, schrijft de paus, “geeft een minder strakke bezwaartermijn de getroffene meer ruimte om te evalueren waar hij van beschuldigd wordt en meer ruimte om beter te kunnen communiceren”.

Risico’s

Verder wijst hij op het risico dat de juiste procedures voor uitzetting niet gevolgd worden. Volgens die procedures moet een religieuze die in de fout is gegaan in een gesprek of een brief op zijn fout gewezen worden. Daarbij moet duidelijk zijn dat als hij niet tot inkeer komt, hij weggestuurd kan worden. Ook moet de beschuldigde op de hoogte worden gebracht van hoe hij zich kan verdedigen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Als de juiste procedure niet gevolgd wordt, benadrukt paus Franciscus, “brengt dat zowel de geldigheid van die procedure in gevaar, als de bescherming van de rechten van wie weggestuurd wordt”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.