<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Kardinaal Becciu en vijf anderen veroordeeld tot gevangenisstraf in Vaticaans vastgoedproces

Cindy Wooden - CNS 16 december 2023
image
Venerando Marano, Giuseppe Pignatone en Carlo Bonzano, rechters van de rechtbank van Vaticaanstad, lezen hun vonnis voor in het proces tegen kardinaal Angelo Becciu en negen anderen op beschuldiging van financiële malversaties op 16 december 2023, in een geïmproviseerde rechtszaal bij de Vaticaanse Musea. Foto: CNS - Vatican Media

De rechtbank van Vaticaanstad heeft kardinaal Angelo Becciu tot vijf jaar en zes maanden gevangenisstraf veroordeeld voor twee aanklachten van verduistering en fraude. Hij werd niet schuldig bevonden aan ambtsmisbruik of het beïnvloeden van getuigen.

De advocaat van de 75-jarige kardinaal, Fabio Veglione, vertelde verslaggevers dat zijn cliënt in hoger beroep zou gaan.

Nog niemand in hechtenis

Naast kardinaal Becciu werden vijf andere mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van drie tot zeven jaar en werden ze veroordeeld tot het betalen van miljoenen euro’s schadevergoeding aan het Vaticaan. In afwachting van het hoger beroep werd geen van de zes veroordeelden in hechtenis genomen.

Slechts één van de tien verdachten in de spraakmakende Vaticaanse rechtszaak werd vrijgesproken van alle aanklachten: mgr. Mauro Carlino, de voormalige secretaris van Becciu.

Zwaarste en lichtste straffen

Enrico Crasso, een investeringsmanager die vaak samenwerkte met het Vaticaan, kreeg de zwaarste straf: zeven jaar gevangenisstraf.

René Brülhart en Tommaso di Ruzza, respectievelijk voormalig voorzitter en voormalig directeur van de financiële toezichthouder van het Vaticaan, werden vrijgesproken van de beschuldiging van ambtsmisbruik, maar schuldig bevonden aan nalatigheid omdat ze een verdachte financiële transactie niet hadden gemeld. Ze kregen elk een boete van 1.750 euro.

Verliesgevend pand in Londen

De rechtszaak draaide om een investering van het Vaticaan in een pand in de chique Londense wijk Chelsea, dat het Vaticaan uiteindelijk met 134 miljoen euro verlies moest verkopen. Becciu was inderdaad de ‘sostituto’, de nummer drie bij het Vaticaanse Staatssecretariaat.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De kardinaal en drie anderen – Raffaele Mincione, Fabrizio Tirabassi en Enrico Crasso – werden  schuldig bevonden aan verduistering. Volgens de rechtbank waren hun investeringen “hoogst speculatief” en riskant, en in strijd met de richtlijnen van het Vaticaan en het kerkelijk recht over het gebruik van kerkelijke fondsen.

Medeplichtig

Cecilia Marogna, die beweerde dat ze kon helpen bij het vrij krijgen van een non die ontvoerd was in Mali en daarvoor 570.000 euro Vaticaans geld kreeg van Becciu, werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan fraude en werd veroordeeld tot drie jaar en negen maanden gevangenisstraf.

Nicola Squillace, een advocaat uit Milaan die hielp bij de bemiddeling bij de Londense vastgoeddeal, kreeg 22 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

86 zittingen

De vonnissen werden twee en een half jaar na het begin van het proces bekend gemaakt; 86 rechtszittingen werden gehouden met meer dan 600 uur getuigenissen door ongeveer 69 getuigen. Honderdduizenden pagina’s aan documenten, e-mails, sms-berichten en transcripties van telefoongesprekken werden als bewijs aangevoerd.

In april 2021 paste de paus de wetten aan die het burgerlijk rechtssysteem van het Vaticaan regelen. Hij verklaarde toen dat kardinalen en bisschoppen die beschuldigd werden van een misdaad berecht konden worden in een Vaticaanse rechtbank. Later bleek dat de paus hiermee de weg vrijmaakte voor de aanklacht tegen kardinaal Becciu.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.