fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Misbruikbestrijder Hans Zollner stapt uit Vaticaanse commissie wegens ‘structurele problemen’

Luuk van den Einden 29 maart 2023
image
Hans Zollner, de prominente Vaticaanse misbruikbestrijder, legt zijn taken bij de Pauselijke Commissie voor de bescherming van minderjarigen neer wegens "structurele en praktische problemen" binnen die commissie. Foto: CNS - Gregory A. Shemitz

De jezuïet Hans Zollner stapt op als lid van de Pauselijke Commissie voor de bescherming van minderjarigen. De commissie kampt volgens hem met interne problemen die zo groot zijn dat ze hem belemmeren in de taken waarvoor hij is aangesteld.

Na negen jaar zet Hans Zollner een punt achter zijn lidmaatschap van de Pauselijke Commissie voor de bescherming van minderjarigen. Zollner is een van de prominentste misbruikbestrijders van het Vaticaan en sinds de oprichting van de commissie in 2014 lid van het adviesorgaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In een verklaring die hij onder meer via Twitter verspreid heeft, legt Zollner uit dat hij zijn taak neerlegt vanwege interne problemen die “snel aangekaart moeten worden en die het mij onmogelijk hebben gemaakt om mijn werk voort te zetten”.

Vage communicatie

In de afgelopen paar jaar is de jezuïet zich steeds meer zorgen gaan maken over de manier waarop de commissie met verantwoordelijkheden en transparantie omgaat. “Er is te weinig helderheid over selectieprocedures voor leden en werknemers”, schrijft hij. “Hun rollen en verantwoordelijkheden zijn vaak onduidelijk.”

Ook aansprakelijkheid en transparantie zijn binnen de commissie volgens hem niet goed geregeld. Dat gaat zowel om financiële transparantie – Zollner schrijft dat het onduidelijk is hoe de commissie met fondsen omgaat – als helderheid over de manier waarop beslissingen worden genomen. “Te vaak was er te weinig informatie en vage communicatie met leden over hoe bepaalde besluiten genomen zijn.”

Open voor overleg

In juni 2022 werd de Pauselijke Commissie samen met de Congregatie voor de Geloofsleer ondergebracht in het nieuwe Dicasterie voor de Geloofsleer, waarbij de commissie wel volgens zijn eigen structuren mocht blijven functioneren. De verhoudingen tussen het Dicasterie en de commissie waren echter niet duidelijk, aldus Zollner.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Vanwege deze structurele en praktische problemen neem ik afstand van de commissie”, vervolgt hij. Wel blijft hij naar eigen zeggen openstaan voor overleg met de commissie.

‘Wereld veiliger maken’

Zollner gaat zich voortaan richten op zijn nieuwe rol als adviseur van het bisdom Rome en zijn directeurschap van het Vaticaanse Instituut voor de Antropologie, “om zo de wereld veiliger te maken voor kinderen en kwetsbare personen”.

OSV News meldt dat paus Franciscus het ontslag van Zollner aanvaard heeft.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.