<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Nieuwe Russische ambassadeur bij Heilige Stoel: ‘We zetten een eerlijke en open dialoog voort’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 september 2023
image
De nieuwe Russische ambassadeur bij de Heilige Stoel, Ivan Soltanovsky, bood 18 september 2023 zijn geloofsbrieven aan bij de paus. Foto: CNS - Vatican Media

Rusland heeft een nieuwe ambassadeur bij de Heilige Stoel: Ivan Soltanovsky. Maandag aanvaardde paus Franciscus de geloofsbrieven van hem. Ook had de Russische ambassadeur een ontmoeting met kardinaal Pietro Parolin.

Ivan Soltanovsky (68) volgt Aleksandr Avdejev op, die vier maanden gelden zijn post bij de Heilige Stoel verliet.

Na de invasie

Eerder vertegenwoordigde de nieuwe Russische ambassadeur de Russische Federatie bij de Raad van Europa. Dit duurde tot aan de invasie van Rusland in Oekraïne. Hierna was hij niet meer welkom bij de Raad.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De dag na de invasie verliet paus Franciscus – tegen het gebruik in – het Vaticaan en ging hij persoonlijk naar de Russische ambassade bij de Heilige Stoel om met Soltanovsky’s voorganger, Aleksandr Avdejev, te spreken.

“Ik zei tegen hem: ‘Alsjeblieft, stop hiermee’”, zei de paus maanden later tegen een verslaggever.

Tweede reis

Soltanovsky begint formeel zijn taken vlak nadat de Russische minister van Buitenlandse Zaken zei dat hij verwacht dat kardinaal Matteo Zuppi een tweede reis naar Moskou zal maken.

image
Ivan Soltanovsky maakte maandag kennis met kardinaal Pietro Parolin en sprak met hem met name over de vredesmissie. Foto: CNS - Vatican Media

De kardinaal was als speciaal gezant van de paus van 13 tot 15 september in Beijing. Hij had er ontmoetingen met regerings- en kerkelijke functionarissen in de hoop gesprekken aan te moedigen die tot een vredesproces voor Oekraïne en Rusland zouden kunnen leiden.

Eerlijk en open dialoog

Persbureau CNA meldt dat de “sfeer van de bijeenkomst vriendelijk” was. Er werd met name gesproken over de vredesmissie, zo vertelde Soltanovsky aan het Russische persbureau Tass.

“We kwamen overeen om een eerlijke en open dialoog met de Heilige Stoel voort te zetten, traditioneel gebaseerd op wederzijds respect”, zei Soltanovsky tegen Tass.

https://www.kn.nl/donaties/

De persdienst van het Vaticaan publiceerde geen details over de bijeenkomsten van maandag.

Sinds 1977

Soltanovsky studeerde af aan het Staatsinstituut voor Internationale Betrekkingen in Moskou en trad in 1977 toe tot de diplomatieke dienst van de Sovjet-Unie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.