<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Rusland verwacht kardinaal Zuppi opnieuw na Chinareis: ‘Klaar om met iedereen te praten’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 september 2023
image
Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov rekent op de komst van vredesgezant kardinaal Matteo Zuppi. “We zijn klaar om iedereen te ontmoeten”, zei hij op de derde dag van Zuppi’s vredesbezoek in China. Foto: CNS - Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken

Als vervolg op de Vaticaanse vredesmissie voor Oekraïne zal kardinaal Matteo Zuppi naar verwachting terugkeren naar Moskou, zo heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken laten weten. Hij zei dat op de laatste dag van Zuppi’s bezoek aan Beijing. 

“De inspanningen van het Vaticaan, wiens gezant opnieuw op bezoek komt, gaan door”, zei Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, op 15 september. Hij maakte de opmerking tijdens een rondetafelgesprek over de oorlog in Oekraïne met diplomaten die meer dan dertig landen vertegenwoordigden.

“We zijn klaar om iedereen te ontmoeten, we zijn klaar om met iedereen te praten”, voegde hij eraan toe.

‘Dramatische gevolgen’

Zuppi bezocht China als speciaal gezant van paus Franciscus van woensdag tot en met vrijdag. Hij had er onder andere een ontmoeting met de Chinese speciale vertegenwoordiger voor Euraziatische zaken Li Hui bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ze bespraken “de oorlog in Oekraïne en de dramatische gevolgen ervan, waarbij ze de noodzaak benadrukten om de inspanningen te bundelen om de dialoog te bevorderen en wegen te vinden die naar vrede leiden”, aldus het Vaticaan.

“De bal ligt niet alleen in het kamp van Oekraïne. Iedereen moet spelen.”
- Kardinaal Matteo Zuppi

Volgens de verklaring van het Vaticaan werd het gesprek tussen Zuppi en Li “in een open en hartelijke sfeer gevoerd”.

De repatriëring van Oekraïense kinderen uit Rusland werd in de verklaring van het Vaticaan niet genoemd als een van de gespreksonderwerpen die kardinaal Zuppi met Li had, terwijl dat wel een van de punten is waar de Vaticaanse vredesmissie nadrukkelijk op gericht is.

‘Iedereen moet spelen’

Terug in Italië noemde Zuppi op TV2000, de tv-zender van de Italiaanse bisschoppen, zijn bezoek aan China “een openhartig gesprek met de gezant voor Oekraïne, met een belangrijke uitwisseling van standpunten en perspectieven voor de toekomst.”

https://www.kn.nl/donaties/

Om vrede te bereken is dialoog nodig, zo zei hij. Daarom is het belangrijk dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken bereid is om een dialoog aan te gaan en hem te ontmoeten. “De bal ligt niet alleen in het kamp van Oekraïne. Iedereen moet spelen”, aldus Zuppi.

Moskou

In juni bezocht Zuppi Moskou. Daar had hij ontmoetingen met Yuri Ushakov, de adviseur voor het buitenlands beleid van het Kremlin, met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill en met Maria Llova-Belova, de Russische presidentiële commissaris voor kinderrechten. Een gesprek met Lavrov had hij toen niet.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.