<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Kardinaal Zuppi onderweg naar China voor vierde onderdeel van Vaticaans ‘vredesoffensief’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 september 2023
image
Karidnaal Matteo Zuppi bij de internationale vredesbijeenkomst van Sant'Egidio in 2022. De Italiaanse kardinaal is voor een driedaags bezoek naar China afgereisd om daar zijn zoektocht naar “paden voor vrede” tussen Oekraïne en Rusland te vervolgen. Foto: CNS - Remo Casilli, Reuters

Kardinaal Matteo Zuppi is vertrokken voor een bezoek aan China, waar hij een poging zal doen om het vredesproces in Oekraïne verder op weg te helpen. Hij verwacht dat recente controversiële uitspraken van paus Franciscus daarbij geen hindernis zullen vormen.

Het Vaticaan heeft geen details vrijgegeven over de geplande bijeenkomsten van de kardinaal. Hij verblijft van 13 tot en met 15 september in de hoofdstad Beijing. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zal kardinaal Zuppi tijdens zijn driedaagse verblijf de Chinese premier Li Qiang ontmoeten.

Centraal in zijn gesprekken staat de repatriëring van Oekraïense kinderen die sinds de invasie naar Rusland zijn ontvoerd, zo meldt persbureau KNA.

Vredesoffensief

Paus Franciscus stuurt de kardinaal als vredesgezant naar China om “paden van vrede” tussen Rusland en Oekraïne te vinden. Hij omschreef een mogelijk bezoek aan Beijing eerder al als onderdeel van het “vredesoffensief” van het Vaticaan. In dat kader vonden er al bezoeken aan Kiev, Moskou en Washington D.C. plaats.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vorige maand zei de paus nog in een interview dat hij heeft overwogen een permanente vertegenwoordiger te benoemen om als brug te dienen tussen Rusland en Oekraïne.

Ophef

Recentelijk ontstond er nog ophef over een uitspraak van de paus tijdens een online ontmoeting die hij met Russische jongeren had. Tijdens dat gesprek sprak hij over “het grote moeder Rusland”, iets wat bij een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelensky niet in goede aarde viel. De adviseur – Mychailo Podolyak – noemde de paus toen “pro-Russisch” en “niet geloofwaardig”, schrijft persbureau CNA.

Kardinaal Zuppi vertelde maandag tijdens de interreligieuze vredesbijeenkomst van de gemeenschap Sant’Egidio aan verslaggevers dat hij niet denkt dat de recente kritiek op de paus zijn vredesmissie bedreigt.

“Ik denk dat als er twijfels zijn, deze duidelijk al zijn opgehelderd of zullen worden opgehelderd: ze zijn begrijpelijk in zo’n gespannen situatie”, zei de kardinaal volgens het Italiaanse persbureau ANSA.

https://www.kn.nl/donaties/

Paus Franciscus erkende tijdens zijn persconferentie met verslaggevers op zijn terugvlucht uit Mongolië ook dat zijn eerdere opmerkingen over “het grote Rusland” niet gepast waren. Hij had ze alleen in culturele zin bedoeld om de grote literaire en muzikale tradities van het land te beschrijven, zo legde hij uit, en niet in imperiale zin.

Hoop

Paus Franciscus zei in een boodschap die gisteren aan het slot van de vredesbijeenkomst van de Gemeenschap van Sant’Egidio werd voorgelezen, de hoop op vrede niet op te geven. Hij riep op om te blijven bidden en zo oorlog en conflicten te bestrijden. “We kunnen ons niet neerleggen bij de tragedies en de oorlog om ons heen, maar moeten geloven dat er hoop is.”

De paus sloot zijn boodschap met een oproep af: “Laten we vragen dat er wegen naar vrede worden geopend, vooral voor het geliefde en door oorlog verscheurde Oekraïne.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.