fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Kardinaal Zuppi naar Washington ‘om vrede in Oekraïne te bevorderen’

Francesco Paloni 18 juli 2023
image
Kardinaal Matteo Zuppi spreekt tijdens de vredesmissie naar Moskou (29 juni) met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill van Moskou in de residentie van de patriarch in het Danilov-klooster. Foto: CNS - Russisch-orthodoxe kerk.

Kardinaal Matteo Zuppi is in de VS als speciale afgevaardigde van paus Franciscus om een vreedzame oplossing te zoeken voor de oorlog in Oekraïne. Hij brengt een driedaags bezoek aan Washington, waar hij vandaag president Joe Biden zal ontmoeten.

Het bezoek van de aartsbisschop van Bologna en voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie aan het Amerikaanse Capitool begon gisteren en volgt op zijn eerdere bezoeken aan Kiev en Moskou.

Vrede bevorderen

Paus Franciscus benoemde de Italiaanse kardinaal eind mei tot zijn speciale gezant en vertrouwde hem de missie toe om wegen van dialoog te openen en vrede te zoeken in het door oorlog verscheurde Oekraïne.

Het persbureau van de Heilige Stoel verklaarde maandag dat het doel van het bezoek is om “de vrede in Oekraïne te bevorderen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ontmoeting met Zelensky

“Het doel is om de uitwisseling van ideeën en meningen over de huidige tragische situatie te vergemakkelijken, evenals steun te bieden aan humanitaire initiatieven die gericht zijn op het verlichten van het lijden van de meest kwetsbare mensen, met name kinderen”, aldus het Vaticaan.

Op 5 en 6 juni bezocht Zuppi de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar hij een ontmoeting had met president Volodymyr Zelensky en verschillende andere hoge regeringsfunctionarissen.

Patriarch Kirill

De kardinaal was vervolgens tussen 28 en 30 juni in Moskou, waar hij een ontmoeting had met Joeri Oesjakov, assistent van president Poetin voor buitenlandse beleidszaken. Ook sprak hij met Maria Lvova-Belova, de Russische kinderrechtencommissaris.

https://www.kn.nl/abonnementen/

In Rusland had Zuppi ook een ontmoeting met het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk, patriarch Kirill van Moskou. Hij besprak onder andere humanitaire initiatieven die de vrede in Oekraïne kunnen bevorderen.

Volgens het Vaticaan draait de missie niet om rechtstreekse bemiddeling, maar om “het creëren van een klimaat dat kan helpen bij het bereiken van een vreedzame oplossing”.