<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus geeft zuster stemrecht in bisschoppensynode

Cindy Wooden - CNS 8 februari 2021
image
Archiefbeeld: zuster Nathalie Becquart in oktober 2018. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus benoemde afgelopen zaterdag de Franse missiezuster Nathalie Becquart tot een van de twee ondersecretarissen van de Vaticaanse bisschoppensynode. Ze is de eerste vrouw met stemrecht binnen de synode.

Becquart werd 6 februari samen met de pater augustijn Luis Marin de San Martin benoemd.

Tot nu toe hadden alleen bisschoppen en enkele priesters en broeders die tot religieuze ordes behoren stemrecht.

‘Een deur geopend’

“Met de benoeming van zuster Nathalie Becquart en de mogelijkheid dat ze zal deelnemen met stemrecht, is er een deur geopend”, antwoordde kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de bisschoppensynode, op de vraag of deze benoeming perspectief voor andere vrouwen biedt. “We zullen dan zien welke andere stappen er in de toekomst kunnen worden genomen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kardinaal Grech zei dat paus Franciscus verschillende keren heeft benadrukt hoe belangrijk het is dat vrouwen meer betrokken zijn bij de “processen van onderscheiding en besluitvorming in de Kerk”.

Het aantal vrouwen dat in recente synodes als niet-stemgerechtigde experts of waarnemers deelnam, is volgens de kardinaal gestegen.

Wens van de paus

Zuster Becquart was eerder waarnemer bij de jongerensynode in 2018. Ze werd in 2019 benoemd tot adviseur van bisschoppensynode.

Ze vertelde toen dat de benoeming “een symbolische en effectieve stap was in de richting van het benoemen van meer vrouwen in de curie, en het weerspiegelt de wens van paus Franciscus om meer plaatsen aan vrouwen te geven op alle niveaus van de Kerk”.

Meer vooruitgang

Zuster Becquart, tevens voormalig verantwoordelijke voor jeugdevangelisatie en roepingen voor de Franse bisschoppenconferentie, zei in hetzelfde interview dat ze ervan overtuigd was dat er meer vooruitgang zou komen.

“Veranderingen zullen komen met de nieuwe generatie, aangezien steeds meer jonge mensen – niet alleen jonge vrouwen, maar ook jonge mannen – om gelijkheid van vrouwen vragen,” zei ze.

Evolutie

De zuster put extra hoop uit het ontmoeten van “steeds meer priesters en bisschoppen die zich uitspreken voor vrouwen. Ik heb een evolutie gezien; in het begin was de vraag voor vrouwen in de Kerk een vraag van vrouwen, en nu is het ook een belangrijk onderwerp voor veel mannen, priesters en bisschoppen – en zelfs voor de paus!”

Een andere symbolische stap

Maar men zal niet kunnen zeggen dat er echte samenwerking is tussen mannen en vrouwen op alle niveaus van de Kerk totdat er “meer vrouwen in leidinggevende posities en besluitvormingsprocessen zijn”, aldus Becquart.

Het is duidelijk dat de paus vrouwen moet blijven benoemen in pauselijke raden en dicasteriën, zei ze. Maar ze had ook een ander idee: “Een andere symbolische stap zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat hij een vrouw vraagt om een jaar lang de spirituele retraite voor de curie te leiden.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.