fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus kondigt creatie dertien nieuwe kardinalen aan

Catholic News Agency 2 september 2019
image
Kardinalen tijdens een consistorie op 28 juni 2018, waarbij paus Franciscus nieuwe kardinalen creëerde. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus kondigde zondag aan dertien nieuwe kardinalen te creëren. Hij zal dat doen tijdens een consistorie op 5 oktober. De aankomende kardinalen zijn afkomstig uit alle delen van de wereld. Tien van hen zijn nog geen 80 en mogen dus stemmen in een toekomstig conclaaf.

Paus Franciscus vertelde 1 september dat de “afkomst van de kardinalen de missionaire roeping van de Kerk uitdrukt, die doorgaat met het verkondigen van Gods genadige liefde voor alle mensen op aarde”.

De nieuwe kardinalen

Drie aanstaande kardinalen werken binnen het Vaticaan: deSpaanse aartsbisschop Miguel Ángel Ayuso Guixot als prefect van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze dialoog, de Portugese aartsbisschop José Tolentino Mendonca als bibliothecaris van de Kerk van Rome en de Canadese jezuïet Michael Czerny als hoofd van de sectie migranten en vluchtelingen van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling.

In Afrika krijgen aartsbisschop Fridolin Ambongo Besungu van Kinshasa (Congo) en aartsbisschop Cristobal Lopez Romero van Rabat (Marokko) een rode hoed. Aartsbisschop Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo van Jakarta (Indonesië) vertegenwoordigt Azië en bisschop Alvaro Ramazzini van Huehuetenango (Guatemala) Latijns-Amerika.

Vanuit Noord-Amerika is aartsbisschop Juan de la Caridad Garcia Rodriguez van Havana (Cuba) kandidaat-kardinaal, in Europa de aartsbisschoppen Jean Claude Hollerich (Luxemburg) en Matteo Zuppi (Bologna).

Verkozen om dienstbaarheid

Paus Franciscus verheft verder drie bisschoppen van boven de 80 tot kardinaal. Zij zullen in een toekomstig conclaaf niet kunnen stemmen, maar zijn verkozen om hun “uitgelezen dienstbaarheid aan de Kerk”.

De drie zijn aartsbisschop Michael Louis Fitzgerald, emeritus-bisschop van Nepte, Tunesië en voormalig hoofd van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog; aartsbisschop Sigitas Tamkevicius, emeritus-bisschop van Kaunas, Litouwen, die onder het Sovjetregime werd gearresteerd en vervolgd; en bisschop Eugenio Dal Corso, emeritus-bisschop van Benguela, Angola, een voormalig missionaris.

215 leden voor College van Kardinalen

Zoals het er nu voorstaat, heeft het College van Kardinalen 215 leden, van wie er 118 kiesgerechtigd zijn.

Paus zat vast in een lift

Paus Franciscus kondigde zijn intentie om het College van Kardinalen uit te breiden aan na het angelusgebed. Dat begon later dan gebruikelijk omdat Franciscus vast had gezeten in een lift.