<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus roept gelovigen op tot eigenhandige zorg voor armen in boodschap voor Wereldarmendag

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 juni 2023
image
Mensen in de Amerikaanse stad North Beach delen met Thanksgiving voedsel uit aan de armen. Paus Franciscus zegt in zijn boodschap voor de Werelddag van de Armen dat iedere christen is geroepen om voor de armen te zorgen. Foto: CNS - Bob Roller

Om de armoede van anderen te erkennen en aan te pakken, moeten christenen arm worden zoals de Bijbelse figuur Tobit, zegt paus Franciscus in zijn boodschap voor de Werelddag van de Armen. Ook waarschuwt hij voor een diepere spirituele armoede in de hedendaagse cultuur.

Christenen zijn geroepen om “elke arme persoon en elke vorm van armoede te erkennen, en de onverschilligheid en de banale excuses die we verzinnen om ons zogenaamde welzijn te beschermen, op te geven”, schrijft paus Franciscus. “Ongeacht huidskleur, sociale status of herkomst: als ik zelf arm ben, kan ik mijn broeders en zusters herkennen die mijn hulp nodig hebben.”

Sinds 2016

Het Vaticaan publiceerde de boodschap op 13 juni, de feestdag van de heilige Antonius van Padua, beschermheilige van de armen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De zevende Werelddag van de Armen wordt gevierd op 19 november met het thema ‘Keer je gezicht niet af van iemand die arm is’, ontleend aan het Bijbelboek Tobit.

Paus Franciscus heeft aan het einde van het Jaar van Barmhartigheid in 2016 de Werelddag van de Armen ingesteld. De dag wordt elk jaar gevierd op de zondag voor het hoogfeest van Christus Koning.

Jongeren

In zijn boodschap voor de aankomende Werelddag van de Armen schrijft de paus dat hij niet anders kan dan “een steeds duidelijkere vorm van armoede die jongeren treft” te noemen.

“Hoeveel frustratie en hoeveel zelfmoorden worden er veroorzaakt door het beeld gecreëerd door een cultuur die jonge mensen ertoe brengt te denken dat ze ‘losers’ zijn,” zegt hij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Laten we hen helpen reageren op deze kwaadaardige invloeden en manieren vinden om hen te helpen uitgroeien tot zelfverzekerde en vrijgevige mannen en vrouwen.”

Persoonlijk betrokken

Hoewel er veel mensen zijn die zich wijden aan de zorg voor armen in welke vorm dan ook, zijn er ook tal van excuses waarom mensen liefdadigheid aan anderen delegeren, zegt de paus. Hierbij noemt hij de grotere druk om welvarend te leven, de neiging om lijden te negeren, virtuele realiteit die het echte leven inhaalt en een gevoel van drukte dat mensen ervan weerhoudt om tijd voor anderen vrij te maken.

Hij waarschuwt hiervoor en zegt dat het “de roeping van elke christen is om persoonlijk betrokken te raken”.

De paus merkt op dat juist jongeren bijzonder kwetsbaar zijn voor culturele veranderingen die ertoe hebben geleid dat mensen “alles negeren wat onaangenaam is of lijden veroorzaakt en fysieke kwaliteiten verheffen alsof ze het primaire doel in het leven zijn”.

Verdere verarming

De paus wijst verder op de manier waarop armoede wordt verergerd door onmenselijke werkomstandigheden, ontoereikende lonen, de “plaag” van werkonzekerheid en door arbeidsongevallen.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook benadrukt hij hoe “dramatische prijsstijgingen” veel gezinnen verder hebben verarmd. Ze moeten soms kiezen tussen voeding of medische zorg, terwijl ze recht op beide hebben.

Echte behoeften

“Zorg voor de armen is meer dan alleen een kwestie van een overhaaste aalmoes”, schrijft de paus vervolgens. “Het vraagt om het herstel van rechtvaardige relaties tussen mensen.” Uiteindelijk brengt dat iedereen iets goeds, zo vervolgt de paus. Zorg en naastenliefde “geven betekenis en waarde aan ons hele christelijke leven”.

Echter, de zorg voor armen moet wel aan echte behoeften voldoen, merkt de paus op. Zorg aan de armen is er niet om persoonlijke hoop en ambities te realiseren.

“Wat de armen nodig hebben, is zeker onze menselijkheid, onze harten die openstaan voor liefde”, besluit hij.

Lees hier de hele boodschap van de paus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.