<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus zet het mes in salarissen met het oog op economische duurzaamheid Vaticaan

Hannah Brockhaus - CNA 25 maart 2021
image
De paus gaat per 1 april salarissen van sommige werknemers verlagen, om "de duurzaamheid en het evenwicht tussen inkomsten en uitgaven te waarborgen". Foto: Micheile Henderson - unsplash.com

Paus Franciscus gaat bezuinigingen op de loonkosten van sommige Vaticaanse werknemers. Met een verwacht begrotingstekort van 50 miljoen euro in 2021 hoopt hij hiermee de kosten enigszins te beheersen.

De paus schrijft dat de salarissen van kardinalen die door het Vaticaan worden betaald met 10% omlaag gaan. Volgens Italiaanse media ontvangen de kardinalen in de Romeinse curie een maandelijkse toelage van ongeveer 5000 euro van de Heilige Stoel.

Het loon van andere hooggeplaatste functionarissen en werknemers van de Heilige Stoel en Vaticaanstad zal met 8% worden verminderd. Sommige geestelijken en religieuzen die in dienst zijn van het Vaticaan zullen hun salaris met 3% zien dalen.

Verhogingen opgeschort

Verhogingen, die normaal automatisch om de twee jaar plaatsvinden, zullen worden opgeschort tot 31 maart 2023, schrijft de paus in een dinsdag gepubliceerde apostolische brief.

De maatregelen zijn ook van toepassing op het vicariaat van Rome, de pauselijke basilieken en andere entiteiten die verbonden zijn met het Vaticaan. Ze zullen op 1 april in werking treden.

‘Economisch duurzame toekomst’

De paus schreef dat deze acties nodig zijn voor een “economisch duurzame toekomst” in het Vaticaan. Er dreigt namelijk een aanhoudend tekort bij de Heilige Stoel, dat is verergerd door de coronapandemie en de impact ervan op enkele van de inkomstenbronnen van het Vaticaan.

Een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Heilige Stoel zijn de Vaticaanse Musea, die een groot deel van 2020 en begin 2021 moesten sluiten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Met het verlagen van sommige salarissen van de Heilige Stoel en Vaticaanstad beoogt men “de duurzaamheid en het evenwicht tussen inkomsten en uitgaven te waarborgen”.

Belangrijkste uitgaven

Personeelskosten zijn na de operationele kosten de belangrijkste uitgaven van het Vaticaan. In de begroting die eerder deze maand werd gepubliceerd is 139 miljoen euro van de totale 318 miljoen euro aan uitgaven begroot voor loonkosten.

Deze cijfers zijn echter exclusief het budget van Vaticaanstad en aanverwante entiteiten, zoals het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), algemeen bekend als de Vaticaanse bank.

‘Gevoelig voor de situatie van gezinnen’

Paus Franciscus heeft herhaaldelijk gezegd dat behoud van werkgelegenheid in het Vaticaan, vooral voor leken, prioriteit heeft. Deze bezuinigingen zijn ook bedoeld om het schrappen van banen te voorkomen. Hij sprak zich verder ook uit voor de waardigheid van werk en de behoefte aan rechtvaardige lonen.

In een interview van 12 maart met Vatican News, zei pater Juan Guerrero, de prefect van het Secretariaat voor de Economie, dat de kosten van het personeel van het Vaticaan tussen 2019 en 2020 met 2% zijn gestegen.

“De bescherming van banen en lonen is tot dusver een prioriteit voor ons”, zei hij. “Paus Franciscus benadrukt dat geld besparen niet hoeft te betekenen dat werknemers worden ontslagen, hij is erg gevoelig voor de situatie van gezinnen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.