<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Pauselijk adviseur ontkent geruchten over nieuwe procedure pausverkiezingen

Cindy Wooden - CNS 7 november 2023
image
Archiefbeeld: Kardinalen vieren de Mis in de Sint-Pietersbasiliek in Rome, voorafgaand aan het conclaaf van 2013 waar paus Franciscus werd gekozen. Foto: OSV News - Paul Haring, CNS

Kardinaal Gianfranco Ghirlanda, vooraanstaand adviseur van Franciscus voor zaken met betrekking tot het kerkelijk recht, heeft mediaberichten tegengesproken dat de paus hem heeft gevraagd om de procedure van het kiezen van een nieuwe paus te herzien.

“Ik bevestig mijn ontkenning en heb er verder niets aan toe te voegen”, zei hij kortweg tegen persbureau CNS. Ook Vaticaans woordvoerder Matteo Bruni zei tegen CNS: “Voor zover ik weet, wordt er niet gewerkt aan een herziening.”

Regels voor algemene congregaties

De website The Pillar meldde op 4 november dat “bronnen dicht bij het staatssecretariaat van het Vaticaan” hadden gezegd dat kardinaal Ghirlanda specifiek was gevraagd om herziene regels op te stellen voor de zogeheten ‘algemene congregaties’ – bijeenkomsten van kardinalen – die plaatsvinden in de dagen voor een conclaaf.

image
Kardinaal Gianfranco Ghirlanda heeft aan verschillende media laten weten dat de verhalen dat hij werkt aan herzieningen van de procedure niet waar zijn. Foto: CNS - Justin McLellan

In principe behandelen de algemene congregaties slechts wat praktische zaken die aandacht nodig hebben tussen het overlijden of aftreden van een paus en de verkiezing van een nieuwe. Maar in de praktijk is het ook een belangrijk moment voor de kardinalen om van gedachten te wisselen over de toestand van de Kerk en de kwaliteiten die nodig zijn in de volgende paus. De algemene congregaties vinden plaats achter gesloten deuren en alle deelnemers leggen een gelofte van geheimhouding af.

80-plussers uitgesloten

De regels die bepalen wat er gebeurt na het overlijden van een paus, staan beschreven in de apostolische constitutie Universi Dominici Gregis van Johannes Paulus II uit 1996. Paus Benedictus XVI bracht daarin herzieningen aan in 2007 en vlak voor zijn aftreden in 2013. Alleen een paus kan wijzigingen van de regels afkondigen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens The Pillar zou een voorgestelde wijziging kardinalen ouder dan 80 jaar uitsluiten van deelname aan de algemene congregaties. Momenteel zijn ze niet verplicht om deel te nemen, maar ze worden wel aangemoedigd om dat te doen, ook al komen ze niet in aanmerking om deel te nemen aan het conclaaf en de stemming voor een nieuwe paus.

Meer synodale procedure

De andere verandering die The Pillar meldde, was dat de discussies in de algemene congregaties meer zouden gaan lijken op de opzet van de onlangs afgesloten bisschoppensynode. In plaats van een reeks lange toespraken, zouden de kardinalen elkaar in kleine groepen ontmoeten voor meer diepgaande gesprekken.

The Pillar zei ook dat er “geruchten” waren dat paus Franciscus voorzieningen wilde treffen om leken uit te nodigen om deel te nemen aan de algemene congregaties.

Niet waar

Kardinaal Ghirlanda heeft inmiddels aan verschillende media laten weten dat de verhalen dat hij werkt aan herzieningen van Universi Dominici Gregis niet waar zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.