<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaan roept op tot gebed voor de synode als ‘hoogste vorm van participatie’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 september 2023
image
Een kerkganger bidt. Kardinaal Mario Grech spoort alle gelovigen aan te bidden voor de synode die in oktober in Rome zal plaatsvinden. Foto: OSV News - Bob Roller

Het Vaticaan vraagt alle gedoopten om met hun gebeden deel te nemen aan de bijeenkomst van de bisschoppensynode in oktober. Ze hoeven hiervoor niet in Rome aanwezig te zijn: juist ook de thuisblijvers worden aangespoord mee te bidden.

In een brief die op 15 september werd vrijgegeven, vraagt kardinaal Mario Grech, secretaris-generaal van de synode over synodaliteit, aan alle bisschoppen van de wereld “om voor de synode te bidden en elke christelijke gemeenschap in uw specifieke kerk, vooral de kloostergemeenschappen, aan te sporen tot eenstemmig en onophoudelijke gebed.”

Hoogste vorm van participatie

De synode gaat de hele Kerk aan, schrijft de kardinaal. Het is in de eerste plaats en spirituele gebeurtenis waarbij gebed en luisteren naar de Heilige Geest centraal staan. Meebidden is volgens hem “het hoogste niveau van participatie”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Allen zijn op dit moment geroepen om zich aan te sluiten bij de gemeenschap van gebed en bij de aanhoudende aanroeping van de Heilige Geest, zodat deze ons kan leiden in het onderscheiden van wat de Heer vandaag van Zijn kerk vraagt”, schrijft hij.

Zegen en voorbede

In de brief van de kardinaal staat de tekst voor een zegen die hij vraagt uit te spreken aan het einde van de zondagsmissen van 24 september en 1 oktober, de twee zondagen voordat de bijeenkomst op 4 oktober begint.

https://www.kn.nl/donaties/

Ook de teksten voor gebedsintenties voor de Kerk, bisschoppen en andere deelnemers aan de bijeenkomst staan vermeld in de brief.

Oosters-katholieken

In een verklaring zei het Vaticaan dat de brief ook naar de leiders van de oosters-katholieke Kerken is gestuurd “met een verzoek om een soortgelijke zegening en voorbeden in hun goddelijke liturgieën te implementeren”.

Voorafgaand aan synode

Eerder al werd bekend dat er een oecumenische gebedsviering zal plaatsvinden op 30 september op het Sint-Pietersplein. De synodedeelnemers zullen voorafgaand aan de opening van de bijeenkomst een driedaagse retraite houden.

In Nederland hebben de religieuzen een gebedenbundel samengesteld zodat alle Nederlandstalige gelovigen tijdens de synode kunnen meebidden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.