<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Religieuzen moedigen gebed voor de synode aan: ‘Zo kunnen wij allemaal deelnemen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 6 september 2023
image
De Konferentie Nederlandse Religieuzen heeft een gebedenbundel gepubliceerd die religieuzen kan helpen om voor de synode over synodaliteit te bidden. Gebed speelt in het gehele synodale proces een essentiële rol, aldus Gerard Moorman van de KNR. Foto: OSV News - Agustin Marcarian, Reuters

De Konferentie Nederlandse Religieuzen heeft een gebedenbundel samengesteld zodat religieuzen en alle andere gelovigen tijdens de synode over synodaliteit kunnen bidden voor de synodedeelnemers. De synode zal van 4 tot 29 oktober in Rome plaatsvinden.

“Gebed speelt in het gehele synodale proces een essentiële rol. Zonder gebed, zonder stilte en meditatie, is geen onderscheiding mogelijk”, zo schrijft Gerard Moorman, stafmedewerker van de Commissie Presentie Religieuzen van de KNR en lid van de projectgroep Luisterend op weg, in de inleiding van de bundel.

Essentieel

Bisschoppen, religieuzen en leken – zowel mannen als vrouwen – zullen tijdens de aankomende synode met elkaar spreken over de betekenis en de rol van de Kerk anno nu, inclusief hoe er beter naar de Heilige Geest geluisterd kan worden.

Ter voorbereiding hierop vonden er al sinds oktober 2021 op lokaal, diocesaan en continentaal niveau bijeenkomsten plaats. Tijdens deze luisterfase werd gesproken, geluisterd en gebeden over een Kerk waar iedereen welkom is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Paus Franciscus heeft vanaf het begin van het synodale proces in de Kerk benadrukt dat ons gebed essentieel is voor het slagen ervan. God hoort immers het bidden van Zijn mensen”, zegt pater Mark-Robin Hoogland C.P., voorzitter van de KNR. “Daarbij houdt ons bidden ons open voor de werking van de Geest van God in ons midden en houdt het ons open voor elkaar.”

Voor de synodedeelnemers

In de bundel staan fragmenten uit het werkdocument voor de synode (het Instrumentum Laboris) en suggesties voor Bijbelteksten. De gebeden, voornamelijk afkomstig van een Vaticaanse site met synodegebeden, zijn bedoeld om te bidden voor “wijsheid, openheid van geest, moed en onderscheidingsvermogen” voor de synodedeelnemers.

Allen deelnemen

Moorman tipt de gelovigen om vanaf 30 september te starten met het bidden voor de synode. Op die dag komen jongvolwassenen in Rome samen om met de broeders van Taizé te bidden voor de Kerk.

https://www.kn.nl/donaties/

Door te bidden vanuit huis “kunnen wij allen, biddend en mediterend, deelnemen aan de synodebijeenkomst te Rome”, aldus Moorman.

Download hier de gebedenbundel.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.