fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Vaticaanse corruptieproces stagneert: ondervragingen moeten worden overgedaan en bewijsmateriaal ontbreekt

Hannah Brockhaus - CNA 8 oktober 2021
image
Tribunaalvoorzitter Giuseppe Pignatone zit hier tussen strafrechters en tegenover advocaten op 27 juli 2021, toen het corruptieproces in de Vaticaanse rechtszaal van start ging. Foto: CNS Photo – Vatican Media, Reuters

In het eerste Vaticaans financiële megaproces hebben rechters woensdag geoordeeld dat de aanklagers zeven van de tien verdachten, waaronder kardinaal Angelo Becciu, opnieuw moeten ondervragen. Ook moet het openbaar ministerie ontbrekend bewijsmateriaal aan de verdediging overhandigen.

Het Vaticaanse tribunaal vroeg de officier van justitie ook om opheldering van mgr. Alberto Perlasca’s positie in de zaak en om te communiceren of hij wordt beschuldigd van misdaden.

Verdacht, niet aangeklaagd

Perlasca was voorheen de belangrijkste plaatsvervanger van Becciu bij het Vaticaanse Staatssecretariaat. In die functie ondertekende hij verschillende onderdelen bij de aankoop van het 350 miljoen euro kostende Londense onroerend goed, waar dit proces over gaat.

Ook al was Perlasca oorspronkelijk een verdachte in de onderzoeken van het Vaticaan, hij werd nooit aangeklaagd. Hij werd kroongetuige in het proces nadat hij – zonder de aanwezigheid van een advocaat – vrijwillig informatie had verstrekt.

Bewijsmateriaal

Rechters kozen woensdag de kant van de verdediging en gaven de plaatsvervangend officier van justitie van het Vaticaan – Alessandro Diddi – de opdracht om bewijsmateriaal beschikbaar te stellen aan de verdediging, waaronder video-opnamen van vier interviews met Perlasca.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De beelden en ander forensisch bewijs moeten op 3 november overhandigd zijn, maar advocaten hebben het recht om al vanaf afgelopen woensdag de bewijsstukken of een kopie ervan te hebben.

Verdediging

Becciu’s advocaat – Fabio Viglione – zei op 6 oktober dat hij tevreden was met het besluit van de rechtbank om de bezwaren van hem en andere advocaten te accepteren tegen “duidelijke fouten begaan door het kantoor van de promotor, die rechtstreeks van invloed zijn op de effectiviteit van het recht op verdediging.”

“Ons recht op toegang tot akten en documenten die nodig zijn voor de uitoefening van het recht op verdediging is erkend”, zei Viglione. “Laten we zeker zijn van de absolute onschuld van kardinaal Becciu en van zijn trouw aan de Kerk en aan de Heilige Vader.”

Onderzoeksfase moet opnieuw

Een panel van drie rechters – geleid door tribunaalvoorzitter Giuseppe Pignatone – stemde woensdag ook in met het voorstel van Diddi om opnieuw bewijsmateriaal te verzamelen, inclusief de verklaringen van degenen die worden onderzocht.

De rechtbank stelt dat er procedurele problemen zijn met delen van het onderzoek en met de verhoren van zeven verdachten.

Raffaele Mincione en Enrico Crasso

Dit betekent dat de openbaar aanklager de onderzoeksfase opnieuw zal starten voor Raffaele Mincione. Deze Italiaanse zakenman onderhandelde over de aankoop van het onroerend goed in Londen door het Staatssecretariaat.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Mincione werd geholpen door de Vaticaanse investeringsmanager Enrico Crasso, die wordt beschuldigd van verduistering en fraude met betrekking tot zijn beheer van het Centurion Global Fund, evenals van fraude tegen drie bedrijven die hij bezit. Deze beschuldigingen moeten ook opnieuw worden onderzocht .

Fabrizio Tirabassi en Mauro Carlino

De beschuldigingen van corruptie, afpersing, verduistering, fraude en ambtsmisbruik tegen Fabrizio Tirabassi – die toezicht hield op de investeringen bij het Staatssecretariaat – zijn ook teruggebracht naar de onderzoeksfase.

Mgr. Mauro Carlino – die samenwerkte met Tirabassi – zal opnieuw worden onderzocht op beschuldigingen van corruptie, afpersing, verduistering, fraude en ambtsmisbruik.

Angelo Becciu

Becciu – de voormalige nummer twee van het Staatssecretariaat – zal opnieuw worden onderzocht op de beschuldiging dat hij met een getuige heeft geknoeid door druk uit te oefenen op Perlasca om te herroepen, en dat hij geld verduisterde door Vaticaans geld te sturen naar liefdadigheidsinstellingen die door zijn broers worden gerund. Becciu zal sowieso voor ambtsmisbruik worden berecht.

Tommaso Di Ruzza

Aanklagers zullen Tommaso Di Ruzza – voormalig directeur van de Vaticaanse financiële autoriteit van het Vaticaan – opnieuw onderzoeken op verduistering. De beschuldigingen dat hij zijn ambt heeft misbruikt en de vertrouwelijkheid heeft geschonden, blijven staan.

Gianluigi Torzi

De Vaticaanse rechters zeiden woensdag dat de deelname van aangeklaagde Gianluigi Torzi aan het proces wordt opgeschort totdat hij zich bij het Vaticaan kan presenteren. De Italiaanse zakenman die met Mincione heeft samengewerkt en heeft bemiddeld in de laatste fase van de aankoop van het Londense pand wacht in Engeland – onder voorzorgsmaatregelen- op uitlevering aan Italië.

De rechtbank komt op 17 november opnieuw bijeen voor de volgende hoorzitting.

https://www.kn.nl/donaties/