<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Achtergrond

5 manieren om je Goede Week nog beter te maken

Gretchen Crowe - OSV News 21 maart 2024
image
Foto: Olivia Snow - Unsplash

We staan aan het begin van de Goede Week. Mochten je voornemens voor de Veertigdagentijd tot nu toe niet helemaal geslaagd zijn, dan is deze week bij uitstek een goede om daar alsnog werk van te maken. Ben je juist heel tevreden over hoe de Veertigdagentijd tot nu toe is verlopen? Dan kun je er in de Goede Week nog een schepje bovenop doen. We geven je vijf manieren om dat te doen:

1. Besteed een uur in gebed

“Ging het dan uw krachten te boven een uur te waken?” (Mc. 14,37), vraagt Jezus aan zijn leerlingen in de nacht dat Hij wordt overgeleverd. Hoe zit het met ons? Kunnen wij Hem deze week een uurtje van onze tijd geven? Je kunt naar de Aanbidding gaan, buiten gaan wandelen, of thuis in de Bijbel lezen. Wat het ook is en waar het ook is, besteed een ononderbroken uur aan gebed.

2. Stop je telefoon vanaf donderdag in een la

We weten allemaal dat we veel van onze tijd ‘vermorsen’ door eindeloos te scrollen op onze telefoon. Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Paaszondag zijn de heiligste dagen van het jaar. De minuten (uren?) die we doorbrengen op onze telefoon, kunnen die dagen veel beter besteed worden: bijvoorbeeld aan het lezen van een goed (geestelijk) boek, werken in de tuin, of extra aandacht voor je familie.

3. Maak het goed met iemand

Nu we de paastijd bijna ingaan, is het een goed moment om een einde te maken aan onenigheid in je familie, gezin of vriendschappen. Zet de eerste stap, door ‘sorry’ of ‘ik vergeef je’ te zeggen. We zijn maar kort hier op aarde, te kort om tijd te besteden aan ruzie maken. Vergeving is een belangrijk onderdeel van het christelijk leven en Jezus helpt ons de eerste stap te zetten als we Hem daarom vragen. Rachel Mula vergaf de moordenaars van haar 18-jarige zoon en zei: “Je vergeeft, omdat dat is wat God van je vraagt, en dan zorgt God voor de rest.”

4. Geef iets weg

De Veertigdagentijd is nog niet voorbij en het geven van aalmoezen is een belangrijk onderdeel van deze periode. Het kan zo eenvoudig zijn als je voorraadkast opruimen en wat je niet meer nodig hebt, naar de Voedselbank brengen. Je kunt geld overmaken naar Vastenactie, of naar een ander goed doel. Overal zijn mensen in nood en iets van je eigen comfort opgeven om hen te helpen, is altijd goed om te doen.

5. Ga biechten

De Goede Week is niet echt goed zonder de genade van het Sacrament van boete en verzoening. Maak je niet druk als het even geleden is dat je ging biechten: de priester is er niet om je te veroordelen, maar om je te verwelkomen. Paus Franciscus noemde de biecht “een ontmoeting van liefde”, en zo is het maar net. In veel parochies is er gelegenheid om te biechten tijdens de dagen voor Pasen. Kijk op hun website voor de tijden of maak een afspraak. De tijd nemen om stil te staan bij je zonden en die met een oprecht hart op te biechten, is de perfecte voorbereiding op Pasen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.