Het Vaticaan heeft het programma van paus Franciscus voor de Goede week en Pasen bekendgemaakt. Hoewel de paus deze week alweer ziek was, ziet het er niet naar uit dat hij het rustiger aan gaat doen.
Rustig aan doen lijkt niet in het woordenboek van de 87-jarige paus te staan. Zijn schema voor de Goede Week, die op 24 maart met Palmzondag begint, is even vol als in voorgaande jaren.
Op Palmzondag viert de paus de Mis op het Sint-Pietersplein. Op Witte Donderdag viert hij ’s ochtends de chrismamis, waarbij hij het chrisma (een oliemengsel dat wordt gebruikt bij onder meer doopsels, vormsels en priesterwijdingen) zal wijden.
Waar en hoe laat paus Franciscus de Mis in het teken van het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag zal vieren, is net als in eerdere jaren nog niet bekend. Paus Franciscus heeft de gewoonte om die Mis, inclusief de rituele voetwassing, te vieren met mensen in de marge. Vorig jaar vierde hij die Mis in een jeugdgevangenis in Rome; eerder deed hij dat ook in een vluchtelingencentrum en een verslavingskliniek.
Op Goede Vrijdag viert de paus ’s middags de liturgische viering van het lijden en sterven van de Heer en is hij ’s avonds bij de kruisweg in het Colosseum. Op Stille zaterdag viert hij de Paaswake in de Sint-Pietersbasiliek.
Ten slotte viert de paus op zondag de Paasmis. Daarna zal hij om twaalf uur ’s middags de Urbi et Orbi-zegen uitspreken.
Dat paus Franciscus in het afgelopen weekend opnieuw ziek is geworden, is aan het paasschema niet te zien. Op zaterdag schrapte hij de audiënties die hij op die dag had staan vanwege wat het Vaticaan “een lichte griep” noemde.
Op zondag sprak hij wel zijn toespraak na het angelusgebed uit, maar beter was hij blijkbaar nog niet, want op maandag veegde hij opnieuw zijn agenda leeg. Op dinsdagen houdt paus Franciscus meestal nooit audiënties.
Gisteren was de paus weer aan het werk, maar het was duidelijk te merken dat hij nog niet was opgeknapt. Bij de algemene audiëntie beperkte hij zich tot het begroeten van de aanwezigen; met een duidelijk verzwakte stem gaf hij aan “een beetje verkouden” te zijn, waarna hij zijn toespraak door een Vaticaanse medewerker liet voorlezen.
Na de algemene audiëntie bezocht de paus het ziekenhuis voor “onderzoek”, aldus het Vaticaan. Gauw genoeg keerde hij weer terug naar huis.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.