<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

Abortuskwestie verhuist naar Belgische regeringsonderhandelingen

Benoit Lannoo 3 juli 2020
image
CD&V-voorzitter Joachim Coens Foto: wikipedia.org - CCBY Felix.wikipedia

Na een dag hoogspanning in de Belgische Wetstraat haalt de partijvoorzitter van de christendemocratische CD&V, Joachim Coens, zijn slag thuis: de verregaande liberalisering van abortus wordt voorlopig niet in het parlement goedgekeurd, maar belandt op de tafel van de regeringsonderhandelaars.

Joachim Coens had vorig najaar, nog voor zijn verkiezing tot algemeen voorzitter van de Vlaamse christendemocraten, duidelijk gemaakt dat de verregaande liberalisering van abortus die een meerderheid van de volksvertegenwoordigers in de Belgische Kamer wou goedkeuren, voor hem onverteerbaar was. Dit mag niet verbazen: Coens komt uit een diep-christelijke familie.

Parlementaire procedure

Normaal gezien was de parlementaire procedure donderdag afgerond; het wetsvoorstel lag ter stemming voor in de plenaire zitting van de Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers.

Meerderheid in de Kamer

Het voorstel om de wettelijke termijn voor abortus te verlengen van twaalf naar achttien weken, de verplichte bedenktijd te reduceren van zes naar twee dagen en abortus volledig uit de strafwet te halen, had de steun van uiterst links, groen, socialisten en zowat alle liberale volksvertegenwoordigers.

Tegenstanders

De tegenstanders – christendemocraten en Franstalige humanisten, Vlaams-nationalisten en uiterst rechts – vormen in het parlement een minderheid, hoewel duidelijk is dat met name de Vlaamse publieke opinie niet op deze wetswijziging zit te wachten.

Regeringsvorming

Het parlement had het wetsvoorstel behandeld terwijl er in België sinds eind 2018 geen regeringsmeerderheid meer is.

Alle pogingen om beide grootste partijen in het land – de Vlaams-nationalisten van de N-VA en de Franstalige socialisten van de PS – een regering te doen vormen, zijn inmiddels mislukt. En met name Joachim Coens ligt dwars voor elke formules waarbij de N-VA buitenspel werd gezet en een coalitie gevormd wordt zonder Vlaamse meerderheid.

Poging van de laatste kans

In wat nu langzamerhand de poging van de laatste kans lijkt, hadden de drie partijvoorzitters van de huidige minderheidsregering de handschoen opgenomen om ‘vanuit het centrum’ aan een nieuwe regering te werken.

Vertrouwen

Zij doen dit trouwens zonder dat het om een ‘koninklijke opdracht’ gaat. De minderheidsregering van premier Sophie Wilmès heeft in maart het vertrouwen van het parlement gekregen en aangezien zij niet ontslagnemend is, is de koning niet aan zet.

Drie koningen

Vandaar dat de drie nu gemeenzaam ‘drie koningen’ worden genoemd: de Vlaamse liberaal Egbert Lachaert (Open VLD), zijn Franstalige evenknie Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V).

Uitstel van stemming

Terug naar abortus: de voorbije weken hintten de Vlamingen Coens en Lachaert op verder uitstel van de stemming over abortus in de federale Kamer, om de regeringsvorming niet te hinderen.

Stoorzender

Maar de flamboyante Bouchez was al vaker stoorzender. Gisterenmorgen liet hij via Twitter weten dat de MR-parlementsleden volgens hun geweten mochten stemmen. Coens reageerde prompt dat hij in deze omstandigheden niet langer met Bouchez aan een regering wou sleutelen. “Er moet met onze gevoeligheid rekening gehouden worden.”

Advies Raaad van State

Vlaamse kamerleden van CD&V, N-VA en Vlaams Belang en Franstalige humanisten van cdH wilden daarom advies aan de Raad van State vragen over de amendementen die zij ingediend hadden.

“Het voorstel voorziet geen enkele strafbepaling voor instellingen die systematisch verder gaan dan wat deze verregaande versoepeling mogelijk maakt”, argumenteerde CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten. “Het is gepast daarover het hoogste rechtscollege van het land te horen.”

Spoedadvies

Voor zo’n vraag om bijkomend advies van de Raad van State is de goedkeuring van vijftig van de honderdvijftig parlementsleden nodig, en die werd gehaald.

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) kondigde daarom aan dat hij vandaag met de eerste voorzitter van de Raad van State zou overleggen of het om een spoedadvies dan wel een normaal advies binnen de dertig dagen ging.

Zomerreces

Met een spoedadvies zou de Kamer komende donderdag of over veertien dagen op precies hetzelfde punt zijn uitgekomen, maar een advies binnen de dertig dagen tilt de discussie over het parlementaire zomerreces.

Compromis

Het is dat laatste geworden. Na wat schermutselingen in de kranten en de ochtendprogramma’s op de radio, zaten Bouchez en Coens deze voormiddag samen rond de tafel en beslisten ze er de angel uit te halen. Ethische dossiers als het abortusdossier worden onderdeel van de te voeren regeringsonderhandelingen.

Voorlopig geen stemming

Voorlopig stemt de Kamer dus niet over dit verregaande abortusvoorstel. De vraag is welk compromis de regeringsonderhandelingen opleveren. Als die echter mislukken, kan de Kamer de verregaande liberalisering van abortus alsnog zonder uitstel goedkeuren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.