<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Analyse

De diepere betekenis van de ronde tafels bij de synode: ‘Zoiets wordt gemakkelijk onderschat’

Anton de Wit 17 oktober 2023
image
Gebed voorafgaand aan een van de werksessies waarbij de synodedeelnemers aan een ronde tafel zitten. Foto: CNS - Lola Gomez

Het is meer dan een toevallige bijkomstigheid dat de tafels op de synode in Rome rond zijn. Die opstelling is een teken van “een concentrische Kerk, geen piramidale Kerk”.

In de Duitse Kerk, die zichzelf graag als progressieve voorloper ziet, wordt toch enigszins met argusogen naar de bisschoppensynode over synodaliteit in Rome gekeken. Hun eigen ‘Synodale Weg’ ging immers veel verder in allerlei vooruitstrevende voorstellen.

Positief verrast

Maar Irme Stetter-Karp, de voorzitter van de machtige lekenkoepel ZdK, was verrassend genoeg voorzichtig positief toen het Duitse persbureau KNA haar naar haar mening vroeg over de Romeinse synode.

“De ronde-tafelopstelling ondersteunt een open dialoog”

Het voornaamste pluspunt dat zij noemde: het meubilair. Zij was positief verrast dat de gesprekssessies aan ronde tafels plaatsvinden. “Zo’n opstelling ondersteunt een open dialoog, zoiets wordt gemakkelijk onderschat”, zei ze in het vandaag gepubliceerde interview.

Concentrisch

En Stetter-Karp is niet de enige die over de ronde tafels begon. Gisteren had een vooraanstaand moraaltheoloog uit Sri Lanka, de pater redemptorist Vimal Tirimanna, er ook al op gewezen tijdens een persconferentie in Rome zelf.

Die ronde tafels zijn een teken van “een concentrische Kerk, geen piramidale Kerk”, zo zei hij volgens persbureau CNS. Hetgeen, zo merkte hij daarbij op, geheel in lijn is met de ecclessiologie van Lumen Gentium.

image
Pater Vimal Tirimanna, een synodedeelnemer uit Sri Lanka, tijdens de persbriefing op 16 oktober. Foto: CNS - Lola Gomez

Deze dogmatische constitutie, verschenen in 1964, was een van de meest baanbrekende documenten van het Tweede Vaticaanse Concilie. De bijzondere rol en betekenis van de leken binnen de kerkelijke hiërarchie werd hierin verhelderd. Ook de bisschoppelijke collegialiteit, de missionaire opdracht en de voortdurende noodzaak van innerlijke hervorming en zuivering van de Kerk kwamen in Lumen Gentium aan bod.

Continuïteit

De huidige synode gaat volgens Tirimanna verder in die geest. “Dit synodale proces is geen privé-agenda van paus Franciscus”, voegde hij er veelbetekenend aan toe. “Het is een voortzetting van Vaticanum II.”

“De uitdaging is om de synodale cultuur buiten de synodezaal te brengen”

Nu zal de continuïteit met de traditie die Tirimanna in alle toonaarden beklemtoonde, de progressieve critici zoals Irme Stetter-Karp bepaald niet geruststellen. Die zei ook dat zij vond dat er nog steeds te weinig vrouwen en leken vertegenwoordigd zijn op de synode, en dat het er allemaal wel erg traag aan toegaat in Rome.

Wereldwijde context

Tirimanna hamert echter op geduld, en op begrip voor een wereldwijde context waar ook andere thema’s aan de orde komen dan de stokpaardjes van progressieve westerlingen. “Het belangrijkste is niet om te bespreken of een vrouw gewijd kan worden, of dat homorelaties gezegend moeten worden. Niet dat ze niet belangrijk zijn, maar als we serieus zijn over de Kerk, een universele wereldkerk, moeten we een stevig fundament leggen dat ieders belang omvat”, zei hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Dus eerst leggen we het fundament, het fundament van de synodale weg, een synodale cultuur, een luisterende cultuur, een cultuur die alle mensen automatisch omvat. Dan zullen deze kwesties vroeg of laat vanzelf op tafel komen”, aldus de Sri Lankaanse geestelijke.

Allerminst vanzelfsprekend

En dat is dus inderdaad een ronde tafel. “De synodale manier, de cultuur van synodaliteit wordt hier geleefd. De uitdaging is om deze buiten de synodezaal te brengen.”

image
Irme Stetter-Karp tijdens een zitting van de Synodale Weg in Frankfurt, waarvan zij - samen met bisschop Georg Bätzing naast haar - de voorzitter was. Foto: CNS - Julia Steinbrecht, KNA

Vanzelfsprekend is dat laatste allerminst. Zelfs in synodaal Duitsland – zie de foto hierboven – waren de tafels niet rond. Ook de betekenis daarvan wordt gemakkelijk onderschat.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.