<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Als de president maar pro-life is

Anton de Wit 3 september 2020
image
Wat president Trump verder nog allemaal roept en uitspookt – ach, hij is tenminste pro-life, zeggen veel behoudende katholieken in de VS. Foto: CNS photo - Leah Mills, Reuters

De Amerikaanse verkiezingsstrijd is nu officieel losgebarsten met de nationale conventies van zowel de Democraten als de Republikeinen. Interessante overeenkomst: op beide conventies sprak een katholieke zuster. De strijd om de katholieke kiezer in de VS is duidelijk óók losgebarsten.

Nu is de waaier van zusterordes breed en kleurrijk, dus het zal geen verbazing wekken dat beide grote partijen een zuster ten tonele voerden die in hun politieke straatje paste. Bij de Democraten was dat zuster Simone Campbell; het type moderne zuster van de barricades, gekleed ‘in burger’. De Republikeinen kozen zuster Deirdre Byrne, in traditioneel habijt, tevens kolonel buiten dienst.

Groot contrast

Het contrast kon haast niet groter, maar toch waren er ook overeenkomsten: beide zijn kranige dames, die zelfverzekerd spraken vanuit een diepgevoeld religieus engagement, en het in hun korte optreden op de respectievelijke conventies opnamen voor de gemarginaliseerden in de samenleving.

In de uitwerking daarvan klonk dan weer wel duidelijk de politieke voorkeur door: zuster Campbell sprak vooral over racisme, seksisme en milieuproblematiek, terwijl het bij zuster Byrne louter over het ongeboren leven ging (vluchtelingenproblematiek stipte ze ook even aan, maar dat leek ze meer te zien als een probleem in verre buitenlanden).

image
Zuster Simone Campbell spreekt via videoverbinding op 20 augustus de nationale conventie van de Democraten in Milwaukee toe. Foto: CNS photo - Democratic National Convention, USA TODAY NETWORK via Reuters

De meest pro-life president

Tot zover kan het een kwestie van smaak en (kerk-)politieke voorkeur zijn voor wie men de meeste sympathie voelt en van wie men de kriebels krijgt. Maar één verschil was fundamenteler. Zuster Campbell hield zich politiek gezien op de vlakte, en al is haar eigen kleur duidelijk, ze sprak geen stemadvies uit – de naam van Biden noemde ze niet eens, ze bad voor alle leiders van het land.

De bijdrage van zuster Byrne mondde echter uit in een ondubbelzinnige lofzang op Trump, die zij prees als de meest pro-life president aller tijden…

image
Zuster Deirdre Mary Byrne spreekt op 26 augustus bij de nationale conventie van de Republikeinen in Washington. Foto: CNS photo - Republican National Convention, Handout via Reuters

Enige standpunt

Nog los van het feit dat daar het nodige op af te dingen is – de grootste aanbieder van abortussen in het land, Planned Parenthood, meldde eerder dit jaar nog een recordbedrag aan overheidssteun én een forse stijging van het aantal abortussen – is zo’n steunbetuiging van een katholieke voorvrouw ongepast en eenzijdig.

Behoudende katholieken in de VS hebben van hun evangelicale landgenoten de onhebbelijkheid overgenomen om de pro-lifekwestie tot het voornaamste, zelfs het enige punt te maken waarop de politieke keuze gebaseerd wordt. Wat zo’n politicus verder nog allemaal roept en uitspookt – ach, hij is tenminste pro-life…

https://www.kn.nl/abonnementen/

Onpartijdige positie

Waarbij dat ook nog uiterst smal wordt opgevat als ‘tegen abortus’; menig verstandiger criticus heeft al terecht opgemerkt dat voor de doodsstraf zijn, vluchtelingen laten creperen en gezinnen uit elkaar trekken onmogelijk te verenigen is met een principiële houding ‘voor het leven’.

Laat zusters in alle soorten en maten vooral spreken op ieder partijcongres, houd kiezers van alle gezindten een spiegel voor, vorm de gewetens op een veelheid van maatschappelijke thema’s. Maar juist in een land dat zo diep verdeeld is, waar de polarisatie ontaardt in dodelijk geweld, zou de Kerk haar onpartijdige positie moeten koesteren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.