<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Commentaar

Geef twintigers de ruimte voor hun keuzes

Anton de Wit 16 mei 2019
image
Twintigers van nu studeren vaker en langer, en stellen levenskeuzes uit, aldus het CBS. (Foto: Baim Hanif - Unsplash)

Hij moet ergens vlak na de dino’s en dodo’s uitgestorven zijn: de mythische figuur die wij kennen als ‘de Eeuwige Student’. Toen ik zelf studeerde, zo’n twintig jaar geleden, hoorde ik nog wel eens geruchten over hem, maar eerlijk gezegd heb ik er nooit eentje in het echt gezien. De luxe van het eeuwige studeren en lanterfanten hadden wij destijds al niet meer, het was de tijd van de ‘tempobeurs’ en de ‘prestatiebeurs’; er was kennelijk haast geboden bij onze vorming tot volwaardige leden van onze maatschappij.

Té veel haast, vond ik toen – en nu trouwens nog steeds wel een beetje – want juist in die beslissende levensfase zijn we gebaat bij wat meer tijd en ruimte, met geduld en generositeit ook van de mensen om ons heen, om tot de juiste, doordachte en doorvoelde keuzes te komen op alle belangrijke levensgebieden: carrière, relatie, gezinsvorming…

Uitgestelde keuzes

Die keuzes worden door de twintigers van nu steeds meer op de lange baan geschoven, zo rapporteerde het CBS eerder deze week. Steeds later krijgen zij een vaste baan, een koopwoning, een vaste relatie, kinderen. Dat is geen onwil of gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van de twintigers zelf. Ja, ze studeren vaker en langer, dat heeft er zeker mee te maken, maar het eeuwig studentzijn is ook voor de huidige generatie niet weggelegd. De twintiger van nu is bovenal pragmatisch. Vaste banen zijn domweg schaars geworden in tijden van flexwerken en freelancen, en zie dan maar eens aan een hypotheek te komen. Trouwen, kinderen krijgen? Ze kijken wel uit!

“Onze keuzes hoeven we niet louter te baseren op economische berekeningen”

Deze generatie twintigers wordt dus niet gedreven door de geest van de Eeuwige Student, die alles maar op z’n beloop laat en de luxe heeft om levenskeuzes eindeloos voor zich uit te schuiven. Eerder integendeel. Zij zijn de kinderen van het haastige pragmatisme, het efficiency-denken, de prestatiedwang die de voorbije decennia het hoger onderwijs en onze bredere samenleving gedomineerd hebben. Ze zijn berekenend, en de rekensom valt nu eenmaal ongunstig uit voor het scenario huisje, boompje, beestje.

Roeping

Dat hoeft niet erg te zijn, als zij vervolgens alsnog de ruimte krijgen en nemen om doordachte keuzes te maken, of gelovig geformuleerd hun eigenlijke roeping te onderscheiden. (Daar kan onze Kerk overigens prima iets in betekenen: al zijn dit niet de mensen die we het vaakst in de kerkbanken vinden, we moeten toch ernstig werk maken van pastoraat voor twintigers.)

Want laten we wel wezen: we kunnen ook niet volhouden dat de twintiger van nu niets te kiezen heeft. Kansen zijn er legio, en er is toch ook meer in het leven dan een arbeidscontract en een hypotheek. Onze keuzes hoeven we dan ook niet louter te baseren op economische berekeningen. Juist met een beetje meer geduld en bezinning leer je dat zien. En maak je eerder verstandige, verantwoorde keuzes voor het leven.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.