Het is misschien wel het bekendste verhaal uit de Legenda Aurea, de dertiende-eeuwse studie van heiligenlevens van de dominicaan Jacobus de Voragine: over hoe een Romeinse soldaat genaamd Martinus op een koude winterdag bij de stadspoort van het Franse Amiens zijn kleren weggaf aan de bedelaars.
Toen hij slechts nog zijn mantel overhad, sneed hij zelfs die doormidden met zijn zwaard. De omstanders bespotten hem en verklaarden hem voor gek, toen hij gekleed in slechts een halve mantel de stad binnenreed. Maar die nacht, zo vertelt de legende ook, verscheen Christus zelf aan hem in een droom. Hij had de andere helft van de mantel omgeslagen.
Wat geven wij van onszelf? De christelijke naastenliefde is daar bepaald niet flauw in en kijkt niet op een kledingstuk meer of minder. Maar in die radicale opdracht blijft wel degelijk ook ruimte voor redelijkheid en realiteitszin. Niemand van ons kan alle bedelaars bij de stadspoort helpen, niemand van ons hoeft alles weg te geven. Ook Sint-Maarten hield nog een halve mantel zelf.
“We blijven Sint-Maartens nodig hebben om zich te ontfermen over wie aan de stadspoorten geweigerd worden”Tweet dit!
Een recent onderzoek van I&O Research en De Volkskrant over de ‘splijtzwammen’ van ons politieke debat toonde een opvallend resultaat: als het gaat om het vraagstuk van migratie zijn Nederlanders eigenlijk heel eensgezind. Er bestaat inmiddels een verrassende consensus van links tot rechts op het politieke spectrum dat we minder immigranten willen. Het beeld dat links geen oog zou hebben voor de beperkingen van onze opvangcapaciteit, klopt evenmin als het beeld dat rechts geen oog zou hebben voor de humane nood van vluchtelingen.
Een breed gedeelde zorg dus, waarbij we dus ook hopelijk zonder nodeloze polarisatie tussen ‘wegkijkers’ en ‘vreemdelingenhaters’ in alle redelijkheid naar oplossingen kunnen zoeken.
De onderliggende zorg, zo analyseren de onderzoekers ook, is in feite de krapte op de woningenmarkt. Woningen zijn de mantels die wij te verdelen hebben, de beschutting tegen de barre winterkou.
Veruit de meeste mensen begrijpen natuurlijk dat vluchtelingen een dak boven hun hoofd nodig hebben, maar zien ook belachelijk lange wachtlijsten voor starters, torenhoge huren en hypotheken… Ook dat levert reële noden op, bij jongeren, bij gezinnen met een kleine beurs, ga zo maar door: ze vragen allemaal terecht hun stukje van de mantel, en de mantel is er niet groter op geworden.
Dat er zeer kritisch naar ons migratiebeleid wordt gekeken, met oog voor alle noden, is alleen maar goed en logisch. Toch moeten we ons blijven realiseren dat het verder toeknijpen van de toegangspoort zal leiden tot inhumane toestanden aan de grens. Het zal bij de stadspoort van het oude Amiens vermoedelijk al geen pretje geweest zijn, maar de poorten van Fort Europa zijn nog altijd gevaarlijker en onherbergzamer. We blijven Sint-Maartens nodig hebben om zich over de buitengeslotenen te ontfermen.
Gratis kennismaken met KN?Dit commentaar is afkomstig uit Katholiek Nieuwsblad van deze week. Vrijblijvend kennismaken met onze weekeditie? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan! |
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.