<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Aartsbisschop: Tim Kaine is een orthodoxe Democraat, maar een ‘cafetaria-katholiek’

KN Redactie 19 oktober 2016
image
Tim Kaine, de Democratische kandidaat voor het vicepresidentschap. (Foto: AP)

Aartsbisschop Joseph Naumann van Kansas City heeft in een column fel uitgehaald naar de Democratische vicepresidentskandidaat Tim Kaine.

In zijn bisdomblad The Leaven reageert mgr. Naumann op het debat, begin deze maand, tussen Kaine en de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap, Mike Pence. Hij omschreef Kaine als “een orthodox lid van zijn partij”, maar een “cafetaria-katholiek”, iemand die die kerkelijke standpunten eruit pikt “die politiek gelegen komen”.

‘Vermoeide en verwrongen redenatie’

De aartsbisschop noemt het “pijnlijk” om Kaine “dezelfde vermoeide en verwrongen redenatie” te horen herhalen “om zijn persoonlijke oppositie tegen abortus te horen belijden terwijl hij zijn toewijding om het legaal te houden rechtvaardigde”.

‘De gebruikelijke sound bites

De senator gebruikte “de gebruikelijke (…) sound bites: het is niet juist zijn religieuze overtuigingen aan alle Amerikanen op te leggen. Hij vertrouwt vrouwen om goede reproductieve keuzes te maken. En als al het andere faalt, is er altijd: willen wij echt post-abortus vrouwen criminaliseren en onze gevangenissen met hen vullen?”.

Kaine, vervolgt mgr. Naumann, lijkt met betrekking tot het ‘opleggen van religieuze opvattingen’ “geen twijfels te hebben over zijn publieke posities die overeenkomen met zijn religieuze opvattingen” over zaken als “de oppositie van de Kerk tegen racisme of onze voorkeursoptie voor de armen”, noch over “ons publiek beleid dat de Tien Geboden weerspiegelt met betrekking tot stelen, meineed of andere vormen van moord dan abortus”.

‘Gebruik van de rede’

Dat de overheid echter “een recht heeft om het menselijk leven te beschermen hangt niet af van religieuze overtuiging”, stelde de aartsbisschop. Het gaat om waarheden “die voor iedereen toegankelijk zijn door het gebruik van de rede. Ze vereisen geen geloof”.

“Waarom”, vraagt mgr. Naumann zich verder af, “is senator Kaine persoonlijk tegen abortus als hij niet gelooft dat dat het nemen van een onschuldig menselijk leven is?” En als hij “deze waarheden van de biologie” wel kent, “waarom zou hij geloven dat iemand het recht heeft het vermoorden van een ongeboren mens te autoriseren?”.

‘Tegen de aborteurs’

Ook houdt het argument dat, als abortus illegaal wordt, de gevangenis vol komen te zitten met vrouwen geen stand.

“Vóór de laten jaren zestig, toen abortus in iedere staat illegaal was met uitzonderingg van de ‘leven-van-de-moeder’-gevallen, is het moeilijk een enkel geval te vinden van een voor abortus gevangen gezette vrouw. De wetten werden gehandhaafd tegen de aborteurs”, schrijft de aartsbisschop.

Kleine Zusters van de Armen

Het is “ironisch”, merkt mgr. Naumann op, “dat senator Kaine zo’n diepe zorg over het opleggen van zijn religieuze opvattingen aan anderen uitte”, maar wel steun gaf aan pogingen “de Kleine Zusters van de Armen” en andere organisaties te dwingen hun gewetensvrijheid te schenden, kleine ondernemers die geen diensten willen verlenen voor ‘homohuwelijken’ zwaar te beboeten en “iedere Amerikaanse belastingbetaler” te dwingen mee te betalen aan abortussen.

‘Zeer gebrekkige kandidaten’

De Amerikaanse kiezer staat “voor een moeilijke keuze” tussen “zeer gebrekkige kandidaten”, aldus de aartsbisschop.

Hij moedigt kiezers aan daarbij ook te kijken “naar wie zij zullen benoemen op sleutelposities in het kabinet en andere regeringsposities (…). We kiezen niet alleen een president, maar een heel bestuur”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.