<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Twee dominicanessen zoeken aansluiting bij de samenleving: ‘Dat ik in God geloof, betekent niet dat ik anders ben’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 november 2023
image
Marga Zwiggelaar (links) en Catharina Al doen zaterdag hun eeuwige professie bij de dominicanessen. Foto: Selinde van Dijk-Kroesbergen

Twee zusters dominicanessen gaan zaterdag hun eeuwige professie doen. Dat is bijzonder: het is ongeveer een generatie geleden dat een zuster zich voor het leven verbond aan de dominicanessen van de Heilige Familie in Nijmegen. “Mensen hebben een beeld van ons zoals dat vaak in een film wordt geschetst.”

In aanloop naar deze belangrijke stap verlieten zuster Marga Zwiggelaar (60) en Catharina Al (47) eind oktober het noviciaatshuis aan de Dennestraat in Nijmegen. Samen met de 34-jarige zuster Nadia Kroon – ze deed een jaar geleden haar eerste professie – wonen de zusters sinds kort in de voormalige pastorie van de Lourdeskerk in Nijmegen.

De zusters laten het noviciaatshuis niet leeg achter: op 7 november deden Esther en Mariëlle hun intrede bij de dominicanessen. Hun noviciaat zal een jaar duren. In dat jaar onderzoeken zij of een levenswijze als dominicanes hun weg is. Dat is een apart traject en daarom is het goed dat ze in een ander huis wonen, zo vinden zuster Marga en zuster Catharina.

In habijt

Op het moment van het interview hebben de zusters alle verhuisdozen al uitgepakt. Hun nieuwe woning voelt open en warm, net als de beide zusters zelf zijn. Gezellig samen koffiedrinken, een koekje erbij en een gulle lach. Het is als thuiskomen.

Dat is ook precies wat de twee zusters willen uitstralen. “Dat ik in God geloof, betekent niet dat ik anders ben”, zegt zuster Catharina. “Ik ben ook maar een heel gewoon mens. Ik studeer, zit bij een literatuurclub en kijk af en toe op Facebook.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Haar kleding is natuurlijk allesbehalve ‘gewoon’. Zuster Catharina draagt altijd haar habijt, vertelt ze, juist om zich “te profileren”. Ze wordt dan vaak door vreemden aangesproken, wat precies haar bedoeling is.

“Ik zie het als een manier van her-evangelisatie. We moeten als religieuzen ons niet terugtrekken in de kloosters, maar met mensen op straat of in het café het gesprek aangaan.”

In burgertenue

Zuster Marga draagt juist zelden haar habijt. “Ik hoef niet meteen herkenbaar te zijn, ik ben meer dan alleen een zuster.” Ze vindt ook dat veel mensen een “ouderwets beeld” van religieuzen hebben.

“Veel mensen denken dat we bijna de hele dag bidden en in processie naar de kapel gaan. Mensen hebben een beeld van ons zoals dat vaak in een film wordt geschetst.”

image
Zuster Marga: "Veel mensen denken dat we bijna de hele dag bidden en in processie naar de kapel gaan." Foto: Selinde van Dijk-Kroesbergen

Als iemand dat beeld kan veranderen, dan is dat de in het gereformeerde Hoogeveen geboren zuster Marga wel. Niet alleen haar kledingstijl, nagellak en oorbellen maken van haar een stoere hedendaagse vrouw. Het is haar hele zijn, haar hobby’s en interesses.

Ze gaat er graag op uit om – in burgertenue – met Jan en alleman in gesprek te gaan. Sinds de coronapandemie wandelt ze met pelgrims die de route ‘Wegen met Zegen’ lopen. Met allerlei mensen – gelovig of niet – loopt ze door de Betuwe of door de stad Nijmegen.

“Ik wandel graag en door deze minipelgrimages ontmoet ik veel mensen die op zoek zijn naar dingen waarvoor ze ook naar kloosters gaan.”

Netflix en metal

Eenzelfde categorie mensen ontmoet ze bij Klooster op Wielen. “Ik hoop dat we hiermee nog een keer naar de Zwarte Cross gaan”, zegt ze enthousiast. Want ja, geboren in de jaren zestig en een late roeping, het kan ook bijna niet anders dan dat ze uit haar dak gaat van Bruce Springsteen en de rockbands Rage Against the Machine en Yes.

image
Zuster Catharina: “Ik ben ook maar een heel gewoon mens. Ik studeer, zit bij een literatuurclub en kijk af en toe op Facebook.” Foto: Selinde van Dijk-Kroesbergen

Netflix en metal, van zuster Catharina hoeft dat allemaal niet. Toch is ook zij van mening dat je moet aansluiten bij de dingen waar mensen van houden. “Dat past ook bij erg bij de dominicaanse spiritualiteit: ‘In alles zit iets goeds’.”

Emancipatie

Op een andere manier is de in Beverwijk opgegroeide zuster een vrouw van deze tijd. Ze ziet een absolute noodzaak voor verdere emancipatie bij de dominicanessen. Zuster Marga en zij zijn samen met zuster Nadia en de twee novicen de enige zusters van de gemeenschap onder de tachtig. Studie vinden de andere 25 dominicanessen niets voor vrouwen.

Dat ziet zuster Catharina echt anders: “Wij zijn predikers, wij zijn van de geloofsoverdracht. We moeten vragen kunnen beantwoorden als ‘Waarom geloof ik?’, ‘Van waaruit doen we de dingen die we doen?’” De zoektocht naar waarheid kan juist wetenschap en religie aan elkaar verbinden, vindt ze.

Gracieus opstaan

Heel wat kloven zullen er overbrugd moeten worden. De zusters kijken er ogenschijnlijk onbevangen en vol energie naar uit. Zo ook naar de viering die in de Antonius Abtkerk in Nijmegen op zaterdag 18 november om 13:00 uur zal plaatsvinden.

“Het enige waar we tegenop zien”, zeggen ze bij het afscheid, “is dat we plat moeten liggen en dan weer opstaan.” Hoe gaan ze dat gracieus doen?

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.