<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Verdieping

Onveranderde missie

Anton de Wit 4 oktober 2018
image

Bevreemding en herkenning ervoer ik, toen ik afgelopen week in ons archief de allereerste editie van Katholiek Nieuwsblad opzocht. Datum: 4 oktober 1983.

Een vreemd idee: zelf was ik toen nog maar vier jaar oud. Sommige van onze huidige redacteuren en medewerkers waren nog niet eens geboren. Maar wat mij vooral bevreemdde, was de uitgesproken ambitie van de krant. Op de voorpagina sprak toenmalig hoofdredacteur Henk F. Gallée de verwachting uit dat KN binnen een jaar honderdduizend abonnees zou bedienen met drie edities per week plus een weekendbijlage.

Gevoel van herkenning

Dat streven is nooit gehaald, ook de twee edities per week van de eerste jaren bleken niet houdbaar. We zijn allang blij dat we het – dankzij onze trouwe lezers, adverteerders en donateurs – nog steeds kunnen volhouden wekelijks te verschijnen; al verzorgen we inmiddels natuurlijk wel ook dagelijks nieuws via internet. Dat had natuurlijk niemand kunnen bedenken, 35 jaar geleden.

Toch: een sterk gevoel van herkenning was er ook toen ik die eerste krant bekeek. Nieuwsberichten over twist en tweedracht rond (toen nog) bisschop Simonis, discussie over de christelijke identiteit van het CDA. Her en der moet je wat namen en titels aanpassen, maar aan het gedoe in Kerk, politiek en samenleving verandert verrassend weinig.

35 jaar later

Maar de voornaamste bron van herkenning was de missie van de krant. Om nogmaals mijn voorganger Gallée te parafraseren: met een duidelijke katholieke signatuur wilde KN nieuws uit Kerk en maatschappij verslaan en becommentariëren, met “een uitgesproken mening” maar tegelijkertijd een grote openheid voor de uiteenlopende opvattingen die in kerkelijke kringen en de bredere samenleving bestaan, om zo “een welkome bron van informatie” te zijn voor iedereen die de ontwikkelingen in de Kerk wilde volgen.

Amen, zeg ik daarop. 35 jaar en vele pieken en dalen later, heb ik niets toe te voegen aan, of af te dingen op, dat mission statement.

Geduld en vertrouwen

De toenmalige bestuursvoorzitter mr. J.H.M. Willems voegde er op diezelfde voorpagina aan toe dat de missie en ambities “geduld en vertrouwen” vroegen van de lezer. Ook die oproep is onverminderd actueel.

Met oudgedienden en jong talent werken wij hard aan het steeds verbeteren van onze jubilerende krant. Volgende maand hopen we een nieuwe vormgeving voor krant en site te presenteren. Welja, laat ik er ook een duidelijke doelstelling aan verbinden: volgend jaar hebben wij weer tienduizend abonnees.

Ook als die voorspelling niet uitkomt, geeft dat niet. Ambities kunnen veranderen, worden bijgesteld door de kansen en uitdagingen van de tijd. Maar de missie blijft hetzelfde. Ook de komende 35 jaar – Deo volente.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.