<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opinie

Delft moet plein of straat naar Nicolaas Kluiters noemen

Benoit Lannoo 14 maart 2023
image
Nicolaas Kluiters met zijn ouders in de Van Bossestraat in Delft.

Er zijn heel wat beroemde Delftenaren, maar Nicolaas Kluiters (1940-1985) is nog nauwelijks bekend. De jezuïet, die vandaag precies 38 jaar geleden in Libanon werd vermoord en voor wie een zaligverklaringsprocedure loopt, verdient zijn eigen plein of straat in zijn geboortestad.

Volgende week dinsdag wordt in de Stanislaskapel aan het Westplantsoen in Delft de vertaling gepresenteerd van de biografie die de Frans-Libanese schrijfster Carole Dagher in 2013 al aan Nicolaas Kluiters wijdde. Diezelfde week brengt Katholiek Nieuwsblad de voorpublicatie van enkele fragmenten daaruit. Hopelijk krijgt de jezuïet Kluiters zo in Nederland eindelijk de bekendheid die hij verdient… Het zou geheel terecht zijn als zijn geboortestad ooit een straat of een plein de naam gaf van deze Nicolaas Kluiters.

De verkeerde afslag

Op 14 maart 1985 nam Kluiters op naar Barqa in de Libanese Bekaavallei een binnenweg die hij zelf aan iedereen afraadde, om niet te laat te komen voor een afspraak met prins Edouard de Lobkowicz. Deze Amerikaanse bankier was ambassadeur van de Soevereine Orde van Malta in Libanon en als dusdanig de belangrijkste geldschieter voor de vele projecten van ‘Aboena Nicolas’ in Barqa. Op de polikliniek in het centrum van Barqa prijkt nog altijd prominent een Maltezerkruis.

“Waarom werd Kluiters gemarteld en vermoord, en door wie? De jezuïeten in het Nabije Oosten hebben dit nooit tot op het bot willen onderzoeken”

Maar Kluiters kwam nooit meer opdagen voor zijn afspraak met de prins. Pas meer dan veertien dagen later werd zijn zwaar verminkte lijk in een afgrond teruggevonden. De Hollandse missionaris was in de benen geschoten en vreselijk toegetakeld; de lijkschouwer verklaarde later dat hij hier wellicht getuige was geweest van het gruwelijkst gemartelde stoffelijke overschot van de hele Libanese burgeroorlog.

Levenswerk

Waarom werd Kluiters gemarteld en vermoord, en door wie? De jezuïeten in het Nabije Oosten hebben dit nooit tot op het bot willen onderzoeken; zij hadden het levenswerk van Kluiters immers vernietigd als zij dit wel hadden gedaan. Zijn hele zending lang heeft Kluiters de vele gemeenschappen in het verscheurde Libanon bij elkaar proberen te brengen, deze met elkaar doen samenwerken, ze leren samenleven.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dat hij daarmee risico’s nam, besefte Kluiters maar al te goed. Christus had geleden, en dit was geen bijkomstigheid. Kluiters’ dagboeken en andere geschriften bewijzen dat hij er uitdrukkelijk voor koos het voorbeeld van zijn Heer te volgen, waar dat ook toe leidde. Hij zocht de dood niet op, maar wist dat zijn inzet her en der jaloezie en haat kon opwekken. Het was de prijs die hij betaalde voor zijn tomeloze inzet om de evangelische liefde voor de andere te prediken, in woord en daad.

‘Wraak door ontwikkeling’

En zijn voorbeeld brengt nog altijd vruchten voort in de Libanese Bekaavallei. De nationale krant L’Orient-Le Jour noemde dat ooit “La vengeance par le développement” – wraak door ontwikkeling. De zustergemeenschap die zich enkele maanden voor Kluiters’ dood in Barqa vestigde is er nog, de irrigatiekanalen waaraan hij begon zijn afgewerkt, in de polikliniek laten nog altijd zowel christenen als moslims uit de streek zich verzorgen.

De maronitische christenen uit de omgeving hebben de zaligverklaringsprocedure niet afgewacht. Zij noemen de Nederlandse jezuïet al lang een ‘heilige’, zijn portret heeft er in menige woonkamer een prominente plaats. Nu de tegenstellingen in Libanon weer toenemen, kan alleen het evangelische discours van Nicolaas Kluiters daar tegengas tegen geven. Daarom is het belangrijk dat zijn levensverhaal bekend raakt en blijft; in Delft, in Libanon, wereldwijd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.