<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

Een eeuwenoude traditie: Vasten met ‘vloeibaar brood’

KN Redactie 20 maart 2023
image
Foto: Vince Veras - Unsplash

Tijdens de veertigdagentijd helemaal geen vast voedsel tot je nemen en alleen maar dubbelbockbier drinken. In de zeventiende eeuw ontdekten de Paulaner-monniken in Beieren de kwaliteit van dit “vloeibare brood” tijdens Vastentijd.

In de jaren 1600 verhuisden de Paulaner-monniken van Zuid-Italië naar het klooster Neudeck ob der Au in Beieren. Ze leefden volgens strenge voorschriften en mochten tijdens de Vastentijd geen vast voedsel consumeren. Van water alleen konden ze niet leven. Ze zochten naar wat de regio hen bood en kwamen uit bij bier.

Sterk brouwsel

Als vervanging van een maaltijd maakten ze een “ongewoon sterk” brouwsel, vol koolhydraten en voedingsstoffen, omdat “vloeibaar brood het vasten niet zou verbreken”, zegt de braumeister van de Paulaner Brouwerij, Martin Zuber, in een video van enkele jaren geleden op de website van het bedrijf.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dit eerste bier gingen de monniken vanaf 1634 verkopen onder de naam ‘Salvator’. Het is genoemd naar ‘Sankt Vater’, wat ruwweg iets als ‘Heilig Vaderbier’ betekent. Het bier wordt nog steeds verkocht, wel in 70 verschillende landen.

Transformerende ervaring

In 2011 testte de Amerikaanse journalist J. Wilsom het biervasten onder toezicht van een arts uit. Hij dronk op werkdagen vier dubbelbockbiertjes, in het weekend dronk hij er vijf. Hij at gedurende de Veertigdagentijd geen vast voedsel.

In een blog die hij na de vastentijd voor CNN schreef, liet hij weten dat hij het een transformerende ervaring vond. “Het menselijk lichaam is een geweldige machine”, schreef hij. “Het is tot veel meer in staat dan velen van ons geloven. Het kan bergen beklimmen, marathons lopen en ja, het kan lange tijd zonder voedsel functioneren.”

Wilson merkte op dat hij de eerste paar dagen van zijn vasten acuut honger had, maar “mijn lichaam schakelde toen over en verving honger door focus. Ik merkte dat ik in een tunnel van helderheid opereerde zoals ik nog nooit had meegemaakt.” Uiteindelijk verloor hij meer dan 25 pond, maar leerde ‘zelfdiscipline’ te beoefenen.

Scherp bewust

“De ervaring bewees dat het oorsprongsverhaal van monniken die biervastten niet alleen mogelijk maar ook waarschijnlijk was”, concludeerde de journalist.

https://www.kn.nl/donaties/

“Het deed me beseffen dat de monniken zich scherp bewust moeten zijn geweest van hun eigen menselijkheid en onvolkomenheden. Om zich weer op God te richten, begonnen ze deze jaarlijkse gewoonte niet alleen om opoffering te ondergaan, maar ook om hun eigen tekortkomingen te benadrukken en te herontdekken in een poging zichzelf voortdurend te verfijnen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.