<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Veertigdagentijd

Primeur Vastenactie: virtuele wandeltocht door en voor Afrika

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 februari 2021
image
Campagnefoto bij de vastenactie 'Wandel voor een ander' die dit jaar voor het eerst virtueel is. Foto: Vastenactie

Onder de naam ‘Wandel voor een ander’ start Vastenactie op Aswoensdag, 17 februari, voor het eerst een virtuele wandeltocht dwars door Afrika. Die vertrekt in Sierra Leone om zes weken later en 9200 kilometer verder in Zambia te finishen.

Met deze actie wil de katholieke hulporganisatie geld inzamelen voor kleine projecten in ontwikkelingslanden, veelal in Afrika. Het doel is om mensen te helpen bij het opbouwen van een zelfstandig en waardig bestaan.

In eigen omgeving bewegen

Normaal organiseert Vastenactie een driedaagse pelgrimstocht, die dit jaar echter niet door kan gaan vanwege de coronamaatregelen. Daarom vraagt Vastenactie dit jaar voor het eerst aan mensen om thuis of in hun eigen omgeving te bewegen, door bijvoorbeeld te wandelen, fietsen of hardlopen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De deelnemers kunnen de gemaakte kilometers op de actiewebsite invullen, in de hoop dat er aan het einde van de veertigdagentijd samen 9200 kilometer is afgelegd.

Recepten en wandelvlogs

De wandelaars krijgen na iedere gezamenlijk gemaakte 700 kilometer updates over de landen waar ze op dat moment virtueel doorheen trekken. De ene keer zal dat een lokaal recept zijn, de andere keer een beschrijving van de situatie in het land of verslagen van mensen die geholpen zijn door de organisatie. Hella van der Wijst – bekend van het tv-programma De Wandeling – loopt mee met de tocht en zal een wandelvlog schrijven.

Samen lopen geeft een extra dimensie, vindt ze: “Het mooie van een gezamenlijke tocht is dat je samen loopt, praat en onderweg bent, terwijl je elkaar niet aankijkt en niet op elkaar bent gericht. Je kijkt samen waar je naar toe wilt gaan, naar je gezamenlijke doel.”

https://www.kn.nl/abonnementen/Sponsoren

De organisatie vraagt voor deelname aan deze virtuele wandeltocht minimaal 25 euro en tipt deelnemers zich te laten sponsoren. Ook na Aswoensdag kunnen mensen zich inschrijven voor deelname.

Vastenactie steunt jaarlijks zo’n zestig kleinschalige ontwikkelingsprojecten. Daarmee helpt ze duizenden kinderen en volwassenen met zaken als onderwijs, gezondheid en voedselzekerheid. Sinds 2011 is Vastenactie ook verantwoordelijk voor de Adventsactie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.