<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wetenschap

Winnaars Ratzingerprijs 2022 bekend gemaakt

Susanne Kurstjens 10 oktober 2022
image
Professor Joseph Halevi Horowitz Weiler (links) en professor Michel Fédou krijgen de Ratzingerprijs op 1 december uitgereikt. Foto's: CNS - Paul Haring en Centre Sèvres

Paus Franciscus zal op 1 december de Ratzingerprijs 2022 uitreiken aan twee wetenschappers die een buitengewone bijdrage hebben geleverd aan de theologie.

In 2011 werd de Ratzingerprijs in het leven geroepen om wetenschappers te eren die, in navolging van emeritus-paus Benedictus XVI, Joseph Ratzinger, door hun werk een authentieke en betekenisvolle bijdrage hebben geleverd.

Oecumenische dialoog

Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan professor Michel Fédou SJ en professor Joseph Halevi Horowitz Weiler. Dat zal Benedictus’ opvolger Franciscus hoogstpersoonlijk doen tijdens een ceremonie op 1 december in het Vaticaan.

Michel Fédou is een Franse pater jezuïet die sinds 1987 dogmatische theologie doceert aan de Centre Sèvres in Parijs. Hij was daar ook hoofd van de theologische faculteit. Hij is actief betrokken bij de oecumenische dialoog en is lid van meerdere theologische organisaties die zich richten op de dialoog met lutherse en orthodoxe christenen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Recht op kruisbeeld in klaslokaal

Joseph Halevi Horowitz Weiler is een joodse rechtsgeleerde aan verschillende universiteiten en internationale instellingen. Weiler werd geboren in Zuid-Afrika, maar is zowel Italiaans als  Amerikaans staatsburger. Hij is auteur van talloze boeken over constutioneel, internationaal en Europees recht, en mensenrechten. Als professor werkt hij niet alleen in Amerika, maar ook in verschillende Europese landen.

In Italië kreeg Weiler veel bekendheid toen hij een zaak voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens verdedigde over de bepaling in de Italiaanse wet dat in elk klaslokaal een kruisbeeld moet hangen. In de zaak Lautsi vs. Italië besliste het Hof in maart dat die bepaling niet in strijd is met de Europese Conventie van de Rechten van de Mens.

Eerdere winnaars

In de statuten van de Ratzinger Stichting staat dat wetenschappers in aanmerking komen “die een buitengewone bijdrage hebben geleverd door hun publicaties en/of wetenschappelijk onderzoek”.

In totaal kregen tot nu toe 26 mensen de prijs uitgereikt. Dit betrof overigens niet alleen wetenschappers, maar ook componisten, musici, architecten en schrijvers die een unieke bijdrage leverden aan de wereld van de kunsten in relatie tot het christendom. Onder hen niet alleen katholieken, maar onder meer ook een anglicaan en twee orthodoxe christenen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.