fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Afrika

Nigeria: antichristelijk geweld bereikt hoogste niveau in jaren

Inés San Martín - Crux 5 augustus 2021
image
Een gezin zit voor hun huis dat vermoedelijk door moslimterroristen van Boko Haram in brand werd gestoken. Foto: CNS Photo - Kolawole Adewale, Reuters

Het geweld tegen christenen was in Nigeria de laatste jaren nog nooit zo hoog als nu. In de eerste tweehonderd dagen van 2021 werden al 3.462 christenen vermoord, onder wie tien geestelijken.

Ter vergelijking: in het hele jaar 2020 werden slechts 68 christenen meer vermoord door de moslimterroristen van Boko Haram of andere jihadistische groeperingen. Mensenrechtenorganisaties die zich richten op christenvervolging luiden daarom de noodklok over het religieus gemotiveerde geweld in Nigeria, een land waar ongeveer evenveel moslims als christenen wonen.

Drieduizend christenen ontvoerd

Er vielen dit jaar niet alleen al talloze christelijke doden. Naar schatting drieduizend christenen, onder wie veel jonge meisjes en vrouwen, werden door moslimterroristen ontvoerd. Dat blijkt uit een rapport van de Nigeriaanse International Society for Civil Liberties and Rule of Law. Gevreesd wordt dat minstens drie van elke tien ontvoerde christenen zijn vermoord.

Daarnaast werden bijna driehonderd kerken bedreigd, aangevallen, gesloten, vernietigd of in brand gestoken sinds het begin van dit jaar.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Geen vervolging

Het Nigeriaanse rapport over christenvervolging baseert zich op “direct contact met de slachtoffers en ooggetuigen, de media, geloofwaardige lokale en internationale verslagen, interviews en zo meer”.

Het onderzoeksinstituut noemt het “dieptriest” dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het antichristelijk geweld in Nigeria zich daarvoor niet hoeven te verantwoorden. Misdaden worden niet onderzocht en niet voor de rechter gebracht. “Dit leidt tot straffeloosheid en herhaalde wreedheden.”

“De Nigeriaanse regering laat slachtoffers compleet in de steek”

De regering heeft de slachtoffers volgens het instituut compleet “in de steek gelaten”. Veel mensen die de aanslagen overleefden kampen met blijvende fysieke en mentale littekens.

“De veiligheidsdiensten in het land hebben zodanig veel aangerommeld en zijn zo gecompromitteerd dat ze nauwelijks ingrijpen wanneer de kwetsbare christenen gevaar lopen door bedreigingen of aanvallen. Pas na dergelijke aanvallen komen ze tevoorschijn om juist de bedreigde of aangevallen bevolking te arresteren en op te sluiten”, schrijft men in het rapport.

Haatdragend en wreed

In het noorden van Nigeria, waar de meerderheid van de bevolking moslim is, kunnen jihadisten ongestoord hun gang gaan en worden ze beschermd door de veiligheidsdiensten, zo wordt beschreven.

De veiligheidsdiensten gaan “haatdragend en uitermate wreed tekeer tegen christenen in het zuiden en het noorden” terwijl jihadisten “de onbeschermde christenen ontvoeren, vermoorden en onder dwang bekeren en hun huizen, kerken en scholen plunderen, vernietigen en in brand steken”.

https://www.kn.nl/abonnementen/