fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Azië

‘Dit is een begin’: oud-president Sri Lanka schuldig bevonden aan nalatigheid rondom Paasaanslagen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 18 januari 2023
image
Kardinaal Malcolm Ranjith uit Sri Lanka staat hier samen met overlevenden en familieleden van slachtoffers van de bomaanslagen tijdens Pasen in 2019 buiten de Sint-Pietersbasiliek op 25 april 2022. Kardinaal Ranjith zei vrijdag blij te zijn met het vonnis van het Hooggerechtshof tegen de voormalig president en functionarissen van Sri Lanka, maar hoopt op verdere strafrechtelijke vervolging. Foto: CNS - Carol Glatz

De ex-president van Sri Lanka en vier anderen zijn door het Hooggerechtshof veroordeeld tot geldboetes omdat ze niet adequaat hadden gereageerd op waarschuwingen over de Paasaanslagen van 2019. De Sri Lankaanse kardinaal Malcolm Ranjith ziet het vonnis als een eerste “mijlpaal” op weg naar verdere strafrechtelijke vervolging.

Op donderdag 12 januari oordeelde het Hooggerechtshof van Sri Lanka dat oud-president Sirisena samen met de hoogste veiligheidsfunctionarissen van het land verzuimd had maatregelen te nemen naar aanleiding van gedetailleerde waarschuwingen voorafgaand aan de aanslagen die op Paaszondag 2019 plaatsvonden.

Het gevolg was dat ruim tweehonderd mensen omkwamen bij bombardementen op drie kerken en drie hotels in en rond de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo. Islamitische Staat (IS) en de jihadistische groepering National Thowheed Jamaath eisten nadien de reeks gecoördineerde aanvallen op.

Dreiging

Al snel bleek dat de Sri Lankaanse inlichtingendiensten waren gewaarschuwd dat er aanslagen in de maak waren. De informatie kwam van binnenlandse bronnen en vanuit de Indiase inlichtingendienst.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zo was de identiteit van de belangrijkste dader van de aanslagen bekend, evenals welke kerken en hotels het doelwit zouden zijn. Ondanks deze waarschuwingen troffen de functionarissen geen extra veiligheidsmaatregelen.

“Deze rechtbank kan niet ontsnappen aan de onweerstaanbare conclusie dat de kerken in hun kwetsbaarheid werden blootgesteld aan dreigende aanvallen”, aldus de rechters in hun uitspraak.

Geldstraffen

De rechters besloten tot geldstraffen voor Sirisena en de functionarissen. Het geld moet naar een compensatiefonds gaan voor overlevenden en families van slachtoffers.

image
Kardinaal Malcolm Ranjith kijkt op 21 april 2019 naar de schade in een kerk, na een reeks zelfmoordaanslagen op kerken en luxe hotels. De kardinaal eiste sinds de aanslagen samen met de bisschoppen van het land dat er onafhankelijk onderzoek naar de Paasaanslagen zou komen. Foto: CNS - Reuters

Sirisena kreeg de hoogste geldboete van ongeveer 253.000 euro. De voormalige politiechef en het voormalige hoofd van de staatsinlichtingendienst moeten elk zo’n 184.000 euro betalen. De voormalige minister van Defensie moet ongeveer 124.000 overmaken, de voormalige directeur van de nationale inlichtingendienst zo’n 25.000 euro.

De zaak tegen Sirisena en de andere voormalige functionarissen was aangespannen door twaalf partijen, waaronder de Orde van Advocaten van Sri Lanka, verschillende katholieke priesters en een vader die zijn twee kinderen verloor bij de aanval.

Mijlpaal

Vrijdag zei kardinaal Malcolm Ranjith tegen verslaggevers dat hij hoopt dat dit niet het laatste woord zal zijn over de verantwoordelijkheid van de voormalig president.

https://www.kn.nl/donaties/

“Op basis van dit vonnis verwachten we dat deze zaak wordt voortgezet”, zei Ranjith. “Gerechtigheid voor de slachtoffers zal pas plaatsvinden als de volledige waarheid aan het licht komt. Deze beslissing is slechts een mijlpaal in die reis.”

“Dit is een begin, en het is een heel gelukkig begin. We zijn erg blij dat de geleerde rechters ons zoveel hoop hebben gegeven op een toekomst voor dit land, wat broodnodig is voor de ontwikkeling van onze natie”, voegde de kardinaal toe.

Duthika Perera, een advocaat die Ranjith vertegenwoordigt, zei dat de Kerk verwacht dat de procureur-generaal strafrechtelijke vervolging instelt tegen Sirisena en de anderen. Tot nu toe hebben Sirisena noch de andere voormalige functionarissen publiekelijk gereageerd op het vonnis.