<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Vaticaanse kritiek op China rond benoeming bisschop in niet erkend bisdom

Elise Ann Allen - Crux 28 november 2022
image
Archiefbeeld: in dit huis van een Tibetaanse katholiek hangt zowel een crucifix als een poster van de Chinese president Xi Jinping. Foto: CNS - Tyrone Siu, Reuters

Het Vaticaan heeft zaterdag China bekritiseerd omdat het de voorwaarden geschonden zou hebben van de controversiële overeenkomst over bisschopsbenoemingen. Het is voor het eerst sinds die deal gesloten werd dat dergelijke kritiek vanuit Rome klinkt. Aanleiding is de installatie van een bisschop in een niet door Rome erkend bisdom.

Paus Franciscus benoemde John Peng Weizhao in 2014 in het geheim tot bisschop van Yujiang, een door Rome erkend bisdom. Dat was vier jaar voordat het Vaticaan de zogeheten ‘voorlopige overeenkomst’ met China sloot.

Peng Weizhao werd als ‘ondergrondse’ bisschop opgepakt en zes maanden vastgehouden door de Chinese overheid. Nadat hij was vrijgelaten, hield de lokale overheid zijn werk scherp in de gaten.

Niet door Rome erkend

Afgelopen donderdag echter trad hij toe tot door de staat goedgekeurde Chinese katholieke organisaties. Dat gebeurde in een plechtigheid bij zijn installatie als hulpbisschop van Jiangxi, een bisdom dat wel door China, maar niet door Rome wordt erkend.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens AsiaNews namen zo’n tweehonderd mensen deel aan de plechtigheid in de stad Nanchang. Die werd geleid door de lokale bisschop, John Baptist Li Suguang. Hij is vicevoorzitter van de Chinese Katholieke Bisschoppenconferentie, die ook niet door de Heilige Stoel wordt erkend.

Geest van dialoog

Het Vaticaan zei zaterdag in een verklaring “met verrassing en spijt” kennis te hebben genomen van Peng Weizhao’s installatie. Het bisdom Jiangxi wordt “niet erkend door de Heilige Stoel”, voegde het toe.

“Deze gebeurtenis vond niet plaats in de geest van dialoog die er bestaat tussen de Vaticaanse zijde en de Chinese zijde, noch in de geest van wat er in de Voorlopige Overeenkomst over de Benoeming van Bisschoppen van 22 september 2018 staat.”

‘Zware druk van lokale overheden’

Het Vaticaan zei ook informatie te hebben ontvangen dat Peng Weizhao’s erkenning van staatszijde volgde op “lange en zware druk van de lokale overheden”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De Heilige Stoel hoopt dat vergelijkbare episodes zich niet zullen herhalen” en wacht op “gepaste communicatie over de zaak van de autoriteiten”. Rome “herbevestigt zijn volle bereidheid om de respectvolle dialoog over alle zaken van gemeenschappelijk belang voort te zetten”.

De 56-jarige bisschop Peng Weizhao werd in 1989 priester gewijd. Met zijn benoeming in Yujiang in 2014 volgde hij bisschop Thomas Zeng Jingmu op. Ook die was een ondergrondse bisschop. Hij werd opgepakt en bracht 23 jaar in de gevangenis door. Zeng Jingmu stierf in 2016 op 93-jarige leeftijd.

De Chinadeal

De in 2018 gesloten overeenkomst tussen China en de Heilige Stoel is nooit openbaar gemaakt. Bekend is wel dat de paus als deel ervan de excommunicatie ophief van zeven bisschoppen die zonder Vaticaanse toestemming waren gewijd. Er wordt aangenomen dat de paus bij de benoeming van bisschoppen de uiteindelijke keuze maakt uit een aantal kandidaten die ook goedkeuring van Beijing hebben.

De overeenkomst werd in oktober voor de tweede maal verlengd. De afgelopen vier jaar is er veel over gediscussieerd en klonk zware kritiek van prominente geestelijken, onder wie de oud-bisschop van Hongkong, kardinaal Joseph Zen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zen werd vrijdag door een rechtbank in Hongkong veroordeeld op basis van een door Beijing opgelegde nationale veiligheidswet. De kardinaal werd veroordeeld voor zijn steun aan de prodemocratische beweging in de stad. Het Vaticaan heeft zich nog niet uitgelaten over Zens veroordeling.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.