fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse katholieke lhbti’ers komen op tv uit de kast

Anton de Wit 25 januari 2022
image
Een priester in het Duitse Geldern zegent een homokoppel in het kader van de actie 'Liebe gewinnt' (Liefde overwint) in mei vorig jaar. Diverse Duitse parochies hielden toen zegenvieringen nadat het Vaticaan het kerkelijke standpunt had herhaald dat dergelijke zegeningen niet mogelijk zijn. Foto: CNS photo - Rudolf Wichert, KNA

In een documentaire op de Duitse televisie zijn gisteren meer dan honderd priesters, religieuzen en kerkelijk werkers uit de kast gekomen als lhbti’er. Zij hopen hiermee een doorbraak te forceren in het kerkelijk debat over homoseksualiteit.

De documentaire Wie Gott uns schuf (‘Zoals God ons schiep’) maakt deel uit van een campagne voor acceptatie van homoseksualiteit in de katholieke Kerk onder de noemer #OutInChurch. Op de website van het initiatief is tevens een manifest te lezen en wordt een gelijknamig boek aangekondigd dat in mei moet verschijnen.

Eisen

“Wij eisen een correctie van mens verachtende doctrinaire uitspraken – ook met het oog op de wereldwijde kerkelijke verantwoordelijkheid voor de mensenrechten van LHBTIQ+ personen”, zo staat te lezen in het manifest. “En wij eisen een wijziging van het discriminerende kerkelijke arbeidsrecht, met inbegrip van alle vernederende en uitsluitende formuleringen in de basisorde van de kerkelijke dienst.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Onder de ruim honderd initiatiefnemers zijn geestelijken, maar ook veel lekenmedewerkers van katholieke instellingen zoals theologische faculteiten, ziekenhuizen en scholen. Zij vrezen arbeidsrechtelijke consequenties, tot aan ontslag toe, omdat hun levensstaat niet overeenkomt met de kerkelijke leer. Van een publieke ‘coming out’ is dan ook maar deels sprake: ongeveer dertig van de 124 deelnemers die op de site hun verhaal vertellen, doen dat anoniem.

‘Weinig rechtszekerheid’

Volgens de Duitse kerkrechtdeskundige Georg Bier hebben niet-heteroseksuele werknemers in katholieke instellingen inderdaad weinig rechtszekerheid.

Aan persbureau KNA legde Bier uit dat een partnerschap tussen personen van hetzelfde geslacht weliswaar niet meer in alle gevallen als een ‘loyaliteitsbreuk’ wordt gezien in het kerkelijk arbeidsrecht, maar dat werknemers er ook niet zeker van kunnen zijn dat het aangaan van een relatie geen gevolgen zou hebben voor hun baan. “Alles wordt overgelaten aan het oordeel van de werkgever.”

Positieve reactie

Ongeveer 30 katholieke organisaties hebben zich solidair verklaard met het initiatief. Ook diverse Duitse bisschoppen, onder wie die van Hamburg, Dresden en Aken, reageerden positief op #OutInChurch.

https://www.kn.nl/abonnementen/