<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus hekelt opnieuw ‘hypocrisie’ in reacties zegendocument

Matthew Santucci - CNA 8 februari 2024
image
Paus Franciscus zegent een rozenkrans terwijl hij bezoekers begroet aan het einde van zijn wekelijkse algemene audiëntie op 7 februari. Foto: CNS - Lola Gomez

Paus Franciscus verdedigde deze week opnieuw het controversiële document van het Vaticaan dat zegeningen voor koppels van hetzelfde geslacht toestaat. De paus beklemtoonde dat mensen “elkaar allemaal moeten respecteren” en verklaarde dat zegeningen moeten worden uitgebreid naar “iedereen”.

De opmerkingen van de paus komen uit een exclusief interview dat hij gaf aan het Italiaanse weekblad Credere, dat vandaag verschijnt.

Vermomde zonden

Gevraagd naar Fiducia Supplicans – het document dat in december werd gepubliceerd door het Dicasterie voor de Geloofsleer en dat niet-liturgische zegeningen toestaat voor paren van hetzelfde geslacht en anderen in ‘irreguliere situaties’ – zei de paus dat “de ernstigste zonden (…) diegene zijn die zich vermommen met een meer ‘engelachtige’ verschijning.”

“Niemand is verontwaardigd als ik de zegen geef aan een ondernemer die misschien mensen uitbuit: en dat is een zeer ernstige zonde”, aldus paus Franciscus. “Terwijl ze wel verontwaardigd zijn als ik die zegen geef aan een homoseksueel. Dat is hypocrisie! We moeten elkaar allemaal respecteren. Iedereen.”

‘Ik bid en zegen altijd’

“Ik zegen geen homohuwelijk”, vervolgde de paus. “Ik zegen twee mensen die van elkaar houden en ik vraag hen ook om voor mij te bidden.”

“We moeten mensen bij de hand nemen en hen helpen hun geloofsweg weg te gaan, niet hen van meet af aan veroordelen”
- Paus Franciscus

“Altijd in de biecht, als deze situaties zich voordoen, homoseksuele mensen, hertrouwde mensen, ik bid en zegen altijd”, vervolgde hij. “De zegen mag niemand ontzegd worden. Iedereen, iedereen. Let wel, ik heb het over mensen: zij die in staat zijn om het doopsel te ontvangen.”

Morele perfectie geen vereiste

Paus Franciscus is sinds de publicatie van het document verschillende keren in het verweer gekomen. In een audiëntie op 26 januari zei de paus dat “morele perfectie” geen vereiste is voor het ontvangen van een zegen.

De bedoeling van de zegeningen, zei de paus toen, is “concreet de nabijheid van de Heer en van de Kerk te tonen aan allen die, in verschillende situaties, hulp vragen om een geloofsreis voort te zetten – of soms te beginnen”.

Pastoraal

“We moeten hen bij de hand nemen en hen helpen die weg te gaan, niet hen van meet af aan veroordelen”, zei hij ook. “En dit is het pastorale werk van de Kerk. Dit is heel belangrijk werk voor biechtvaders.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.