<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse stad hernoemt kardinaal Hengsbachplein na misbruikbeschuldigingen

KNA 19 oktober 2023
image
Werklieden demonteren het standbeeld van de Duitse kardinaal Franz Hengsbach op het plein van de kathedraal in Essen op 25 september 2023. Vanwege beschuldigingen van misbruik verdwijnt de in 1991 overleden kardinaal op meerdere plaatsen uit het straatbeeld. Foto: OSV News - Olaf Biernat, KNA

Hij was een van de meest prominente kerkleiders in de Duitse naoorlogse geschiedenis. Maar in september werden beschuldigingen van seksueel misbruik tegen de in 1991 overleden kardinaal Franz Hengsbach bekend. Dit heeft ook gevolgen voor de vele pleinen en gebouwen die naar hem vernoemd zijn.

De stad Gladbeck gaat haar kardinaal Hengsbachplein hernoemen, zo heeft de gemeenteraad maandagavond besloten.

Meerdere plaatsen

Eerder kondigde de stad Essen al aan het kardinaal Hengsbachplein te willen hernoemen, evenals een voormalig onderwijsgebouw van het bisdom Essen dat naar hem was vernoemd.

Er zijn ook gesprekken gaande over andere pleinen, straten en huizen die zijn naam dragen. Kort nadat de beschuldigingen van misbruik bekend werden, haalde het bisdom een standbeeld van de populaire bisschop weg dat naast de kathedraal stond.

Voorvechter van mijnwerkers

Hengsbach (1910-1991) was de eerste bisschop van het in 1958 opgerichte industriële bisdom in het Ruhrgebied. Gedurende meer dan drie decennia maakte de conservatieve geestelijke naam als voorvechter van de mijnwerkers in het Ruhrgebied.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij is de eerste Duitse kardinaal die beschuldigd wordt van misbruik. De gevallen die tot nu toe aan het licht zijn gekomen hebben betrekking op de jaren 1954 en 1967.

Andere gevallen

Er zijn ook beschuldigingen geuit tegen twee andere Duitse bisschoppen: de voormalige bisschop Emil Stehle (1926-2017) uit het aartsbisdom Freiburg en de voormalige bisschop Heinrich Maria Janssen (1907-1988) uit Hildesheim.

Overal in Duitsland worden momenteel pleinen, straten en gebouwen hernoemd die gewijd zijn aan voormalige bisschoppen van wie nu bekend is dat ze ernstige fouten hebben gemaakt bij de aanpak van misbruik.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.