fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse Synodale Weg stemt voor vrouwenwijding en versoepeling celibaat

KN Redactie 4 februari 2022
image
De Hamburgse aartsbisschop Stefan Hesse en andere deelnemers aan de plenaire zitting van de Synodale Weg in Frankfurt. Foto: CNS photo - Julia Steinbrecht, KNA

In een stemming die door sommige deelnemers als historisch wordt omschreven, heeft de Synodale Weg in Duitsland zich uitgesproken voor de toelating van vrouwen tot gewijde ambten in de katholieke Kerk. Eerder op de dag werd ook al een resolutie voor versoepeling van de celibaatsplicht aangenomen.

De synodevergadering in Frankfurt debatteerde vrijdag in eerste sessie over een fundamentele tekst over vrouwenwijding en nam die met een grote meerderheid aan.

Gelijkheid

Het document gaat over de gelijkheid van mannen en vrouwen in de katholieke Kerk en stelt: “Niet de deelname van vrouwen aan alle kerkelijke bedieningen en ambten moet worden gerechtvaardigd, maar de uitsluiting van vrouwen van het gewijde ambt.”

“85 procent van de aanwezigen stemde voor vrouwenwijding, 86 procent voor versoepeling van de celibaatsplicht”

Er is “geen duidelijke lijn in de traditie” voor de uitsluiting van vrouwen van het mandaat om het evangelie te verspreiden, aldus de tekst. Naast “vermeende duidelijke uitspraken in de hoofdstroom van de traditie ten nadele van vrouwen” zijn er altijd tegengestelde ontwikkelingen geweest. Bovendien roept de tekst op tot een “fundamentele bevraging en verandering van de heersende structuren en machten”.

Gejuich en applaus

Het document, dat nog niet bindend is, werd met een meerderheid van 85 procent goedgekeurd. Het resultaat werd begroet met luid gejuich en een langdurig applaus van de meeste van de 205 aanwezige afgevaardigden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een ongeveer even groot deel van de aanwezigen stemde eerder op de dag al in met een tekst over versoepeling van de celibaatsplicht. Het document waarin Duitse kerkleiders worden opgeroepen om voorstellen daarover aan de paus voor te leggen, werd met bijna 86 procent van de stemmen bekrachtigd.

Gehuwde priesters

De tekst benadrukt de waarde van het celibaat als levenswijze voor priesters en roept tegelijkertijd op om gehuwde mannen toe te laten tot het priesterschap door een besluit van de paus of een concilie. In de tekst wordt ook gevraagd dat de paus katholieke priesters toestaat te trouwen en in functie te blijven.

(Bron: KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.