Het Vaticaan gaat een onderzoek naar de kerkrechtelijke legaliteit van financiële overeenkomsten in het aartsbisdom Keulen uitvoeren. Dat onderzoek begint zodra kardinaal Woelki van zijn verlof terugkeert.
Het onderzoek gebeurt op verzoek van het aartsbisdom Keulen zelf, dat in december al aangaf een extern onderzoek te verlangen om vast te stellen “of er sprake is van kerkrechtelijke nalatigheid bij het sluiten van overeenkomsten in de afgelopen jaren”. In een persbericht meldt het aartsbisdom dat de financiën van de afgelopen tien jaar onder de loep genomen zullen worden.
Hulpbisschop Rolf Steinhäuser, die tijdens de afwezigheid van kardinaal Woelki het aartsbisdom leidt, heeft het Vaticaan gevraagd om een onderzoek in Keulen uit te voeren. Begin vorige week stemde de Vaticaanse Congregatie voor de Bisschoppen toe, maar op voorwaarde dat het onderzoek gehouden wordt wanneer de aartsbisschop – kardinaal Rainer Maria Woelki – terugkeert van zijn verlof.
Kardinaal Woelki ligt sinds een jaar onder vuur in Keulen vanwege de manier waarop hij de misbruikcrisis in het aartsbisdom heeft afgehandeld. De kritiek op Woelki wordt vooral veroorzaakt door zijn beslissing om de resultaten van een diepgravend onderzoek in 2019 niet te publiceren. In dat onderzoek werden de diocesane personeelsbestanden vanaf 1970 doorgelicht om systematisch falen in de afhandeling van misbruikzaken aan het licht te brengen.
Hoewel hij in de eerste instantie beloofd had de resultaten openbaar te maken, kwam de kardinaal op die belofte terug toen rechtsgeleerden vraagtekens zetten bij de onderzoeksmethode. Een tweede onderzoek werd wel gepubliceerd, maar de resultaten van het eerste onderzoek bleven achter gesloten deuren.
Uit het tweede onderzoek, dat in maart 2021 verscheen, bleken 75 gevallen waarin acht hooggeplaatste kerkfunctionarissen nalatigheid hadden getoond bij de afhandeling van misbruikzaken. Kardinaal Woelki bleek niet schuldig te zijn, maar de kritiek bleef klinken.
In juni werden de Nederlandse bisschop Hans van den Hende en de Zweedse kardinaal Anders Arborelius door de paus naar Keulen gestuurd om onderzoek te doen naar het optreden van kardinaal Woelki. Uit deze zogenaamde apostolische visitatie bleek dat er door gebrekkige communicatie een “vertrouwenscrisis” was ontstaan in het bisdom. Paus Franciscus stuurde de kardinaal daarom in oktober verplicht met ‘geestelijk’ verlof. Op Aswoensdag – 2 maart – keert de kardinaal weer terug.
De kosten voor de twee onderzoeken en de communicatieconsultants die daaromheen zijn geraadpleegd liepen op tot 2,8 miljoen euro. Dat forse bedrag deed de roep om een extern financieel onderzoek voor het eerst laten klinken. “De hoge kosten van de onderzoeken wezen er voor het eerst op dat er contracten zijn gesloten die mogelijk niet in lijn met het kerkrecht zijn”, meldt het aartsbisdom in zijn persbericht.
Hoewel het financiële onderzoek op de afgelopen tien jaar gericht wordt, zullen ook oudere overeenkomsten onder de loep genomen worden om te achterhalen “welke conclusies er getrokken kunnen worden en hoe het administratieve proces verbeterd kan worden”, aldus het aartsbisdom.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.